Блокират хиляди по летищата заради Омикрон

Крайните мерки са прибързани, смятат специалисти

Блокират хиляди по летищата заради Омикрон | StandartNews.com

Критики към Eвропа и Съединените щати за наложените ограничения заради мутацията омикрон. Специалисти уточниха, че за мутацията на коронавируса се знае малко и драстичните мерки са прибързани. Хиляди хора бяха засегнати от ограниченията и се оказаха блокирани по летищата или без пари за карантина в хотел. В африканските държави, които попаднаха под ограниченията, живеят над 100 милиона души. Те рядко пътуват в чужбина и повечето трафик се генерира от европейски туристи и хора в командировка. Без предупреждение, те се оказаха блокирани по летища в ЮАР и други страни в региона, предаде Нова телевизия. 

"Аз съм на командировка тук. Трябваше да се върна вчера, но отмениха полета. Сега се редя за полет днес. Ще трябва да стоя 14 дни под карантина в Германия. Няма какво да направя по въпроса", заяви Флориан, германец на командировка в ЮАР.

"Не съм доволна, защото направих всичко както трябваше - запазих полет навреме. Трябва утре да съм на работа в Англия. Вместо това полетът беше отменен. Сега ще пристигна след крайния срок. Ще трябва да седя под карантина в хотел 10 дни за моя сметка. Нямам 2 хиляди лири, за да платя за това", оплака се Джойс Маака, южноафриканка, работеща в Англия.

Но правителствата в Европа и Америка искат да се презастраховат. Великобритания обяви, че са открили първия случай с новата мутация на тяхна територия и добавят още 4 африкански страни в забранителния списък.

"Открили са два случая на новата мутация. Един в Челмсфорд и един в Нотингам. Двата случая са свързани. Тези хора са поставени в изолация, заедно с контактните им близки", съобщи Саджид Джавид, министър на здравеопазването на Великобритания.

Германия и Чехия обявиха, че са засекли на своя територия случаи, подозрителни за Омикрон варианта. А в Нидерландия откриха 61 души с коронавирус на полетите от ЮАР, които простигнаха в последния ден преди затварянето. Те са изолирани на международното летище в Амстердам, като още не е ясно, дали някой от е носител на новата мутация. А голямата неяснота около Омикрон предизвика рязък спад в цените на акциите на световните пазари и цената на петрола. Преди затварянето на борсите в петък беше отбелязан срив от 10 долара за барел. Това е най-големия дневен спад от повече от година.

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай