Близо 200 са жертвите на потъналия кораб край Лампедуза

Близо 200 са жертвите на потъналия кораб край Лампедуза  | StandartNews.com

Лампедуза. Жертвите от трагедията с потъналия бежански кораб в четвъртък край италианския остров Лампедуза  достигнаха 194 души.

В неделя бяха извадени телата на още 83-ма души. Оцелелите са 155.

Метереологичните условия позволяват на специализираните водолазни екипи да възобновят изваждането на удавилите се с 20-метровата лодка, идваща от бреговете на Либия бежанци. Ситуацията в потъналия съд е кошмарна и изисква високи морални усилия към загиналите, се уточнява в съобщение на Бреговата охрана.

Вероятно още 169 тела трябва да бъдат извадени на повърхността. С това би трябвало да се потвърди показанието на спасилите се, че на борда е имало 518 имигранти. В такъв случай жертвите ще са повече от земетресението в Акуила, без обаче да е виновна природата, отбелязва министърът по европейските въпроси Енцо Моаверо. Подчертава се, че отговорността е на един свят, който се смята за цивилизован.

Моаверо ще внесе в Европейския съвет конкретни предложения по въпроса за имиграцията. В сряда на Лампедуза ще пристигне председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу.

Вълната от бежанци към Италия продължи и днес. В Сицилия намериха убежище 200 бежанци, спасени в открито море от френски и африкански кораби.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай