Блинкън и Лавров пак се чуха. Какво си казаха този път

Двамата първи дипломати са се разбрали да поддържат контакт

Блинкън и Лавров пак се чуха. Какво си казаха този път | StandartNews.com

Американският държавен секретар Антъни Блинкън и руският външен министър Сергей Лавров отново са говорили по телефона за украинската криза, съобщават от Държавния департамент, като допълват, че двамата първи дипломати са се разбрали да поддържат контакт.

Според изявление на Държавния департамент на САЩ Блинкън е заявил, че Вашингтон иска да види проверимо изтегляне на руските военни сили по границата с Украйна, за да се даде възможност за мирно разрешаване на кризата.

В телефонния разговор между двамата Блинкън е "подчертал необходимостта да се види проверимо, надеждно и значимо деескалиране", се казва в изявлението на Държавния департамент.

"Въпреки че по-нататъшната руска агресия срещу Украйна ще доведе до бърз, суров и единен трансатлантически отговор, ние оставаме ангажирани с дипломатическия път и вярваме, че остава възможност за мирно разрешаване на кризата", е била позицията на Блинкен пред Лавров, според изявлението, цитирано от АФП.

От руското външно министерство съобщават, че Сергей Лавров е заявил, че агресивната реторика е неприемлива и е нужно двете страни да продължат да работят заедно и да има прагматичен диалог по всички проблеми, посочени от Русия. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай