Бизнес скандал за референдума в Шотландия

Премиерът на Шотландия Алекс Салмънд и лидер на кампанията за независимостта се снима с почитателки по време на митинг в Пърт в петък вечер

Бизнес скандал за референдума в Шотландия | StandartNews.com

Лондон. Бизнес лидери и банки се оказаха в центъра на скандал в последните дни на предизборната агитация преди референдума за независимост в Шотландия, съобщи Би Би Си.

Последният уикенд преди допитването на 18 септември бе най-натоварен откъм предизборни събития, а властите в Шотландия призоваха бизнесът да не се меси в кампанията. Премиерът Алекс Салмънд, който е водач на кампанията за независимостта, избухна след изказване на икономиста от "Дойче банк" Дейвид Фолкъртс-Ландау за негативните последици от независимостта. Междувременно шефовете на три големи търговски вериги написаха в отворено писмо, че ако Шотландия стане независима, продуктите им може да поскъпнат.

В отговор Салмънд заяви, че шотландците няма да бъдат "тормозени" от петролни компании, супермаркети или Лондон.
Пет дни преди референдума прогнозите сочеха изравнени шансове за поддръжниците на независимостта и тези, които искат да останат във Великобритания. Според последното проучване на в. "Гардиън", публикувано в петък, привържениците на кралицата водят с 51 срещу 49 %. Вестникът посочва обаче, че около 17 % от хората още не са решили окончателно за кого да гласуват.

През последните почивни дни преди допитването кампаниите и на двата лагера достигнаха своя пик. Отцепниците заявиха, че 35 000 доброволци ще работят за тях през двата дни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай