Бившият шеф на Формула 1 се призна за виновен в съда. За какво

Обвинението е повдигнато през 2022

Бившият шеф на Формула 1 се призна за виновен в съда. За какво | StandartNews.com

Бърни Екълстоун- бившият шеф на Формула 1 се призна за виновен за данъчна измама, свързана с укриването многомилионен финансов тръст в Сингапур от данъчните власти във Великобритания.

92-годишният Екълстоун се яви в Кралския съд в Саутуорк, Лондон, където се признава за виновен. Според медиите във Великобритания дългогодишният бос на Формула 1 е укрил повече от 400 милиона паунда от данъчните власти. През август миналата година Екълстоун пледира невинен по същото обвинение.

През юли 2022 година финансовите власти във Великобритания повдигнаха обвинение на Екълстоу

 Саймън Йорк от ХМРК (Приходи и Митници на Великобритания) обяви, че разследването срещу 91-годишния Екълстоун е „сложно и глобално“. „Можем да потвърдим, че измама чрез фалшиво представяне е било оторизирано срещу Бърни Екълстоун. Това идва след сложно и глобално криминално разследване от Разследващите служби за измами на ХМРК. Криминалното обвинение е във връзка с данъчни измами, които надхвърлят 400 млн. паунда от офшорни активи, прикрити от ХМРК. ХМРК е на страната на честните данъкоплатци и ще предприемат сериозни мерки, когато имаме подозрения за данъчни измами. Нашето послание е ясно – никой не е отвъд нашия досег“, коментира Йорк.

Британският бизнесмен Бърни Екълстоун, чието състояние се определя на около 3 милиарда долара, е определян за основния двигател за огромното популяризиране на Формула 1 в края на 20-ти век. Той заема ръководни позиции в най-популярното автомобилно състезание от 70-те години на миналия век до 2017-та година, когато се оттегли от спорта.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай