Бившата партньорка на Оланд - Сеголен Роаял, стана министър

Бившата партньорка на Оланд - Сеголен Роаял, стана министър | StandartNews.com

Париж. Бившата партньорка и майка на децата на френския президент Франсоа Оланд – Сеголен Роаял, става министър на околната среда в новото правителство. Кабинетът подаде оставка след провал на местните избори в страната и за премиер беше номиниран вътрешния министър Манюел Валс.

Получаването на поста беше очаквано, но слуховете бяха за министерството на младежта и спорта.

Оланд наскоро се забърка в скандал, след като се оказа, че изневерява на приятелката си Валери Трирвильор с актрисата Жули Гайе. Последва раздяла с Трирвильор, за която се говореше, че е пречела на политическата кариера на Роаял и така се отвори път за завръщането й.

Сеголен Роаял е била депутат, министър, кандидат за президент и за генерален секретар на френската Социалистическа партия. През 2007 година тя загуби президентския вот на балотаж от кандидата на десницата Никола Саркози. През същата година обявява раздялата си с Оланд.

Останалите в състава на кабинета: досегашните министри на външните работи и на отбраната, Лоран Фабиюс и Жан-Ив льо Дриан, остават на постовете си. Арно Монтбур ще ръководи министерството на икономиката и продуктивното икономическо оздравяване. Досегашният министър на труда Мишел Сапен ще бъде министър на финансите в новия кабинет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай