БГ надписи върху оръжието на терористите от Нова Зеландия

"Битка при Булаир 1913" и "Фружин" върху пълнителя на един от стрелците

БГ надписи върху оръжието на терористите от Нова Зеландия | StandartNews.com

Българска следа изплува за терора в Нова Зеландия. Върху пълнителя на един от стрелците, които избиха близо 50 души в джамии в Крайстчърч, са написани имената на битки от Руско-турската и Балканската война, в които османските войски търпят тежки поражения.

Според италианския вестник "Република"  някои снимки от профила на терориста Брентън Тарант все още могат да се видят в Twitter. На тях има фото на пълнител с надпис на български: "Битка при Булаир 1913".

Преди него е изписано на български и името Фружин (син на последния търновски цар Иван Шишман, който през 1408 г. заедно с Константин оглавява въстание против османското господство). На третия пълнител пък има надпис на английски: Шипченски проход 1877-78.

На пълнителите се виждат и други надписи, сред които и на името на италианеца Лука Траини, който беше осъден на 12 г. затвор за расистка омраза и стрелба, при която рани шестима имигранти в град Мачерата през февруари 2018 г.

Към момента властите в Нова Зеландия са арестували четирима – трима мъже и една жена. Не е ясно дали се издирват други терористи. Преди минути бяха повдигнати обвинения за убийство на един от четиримата задържани за стрелбата.

"Мъж на възраст под 30 г., е обвинен в убийство и ще се яви в съда в Крайстчърч утре" (събота, 16 март), съобщиха правоохранителните органи, цитирани от Франс прес.

Местните медии написаха, че атентаторът е Брентън Тарант, на 28 години, родом от Австралия.

Преди да открие стрелбата, той е публикувал манифест в Тwitter със заглавие: "Великата замяна", в който стрелецът обяснява мотивите си за кървавата вендета в двете джамии.

"Най-вече искам да покажа на нашествениците, че нашите земи никога няма да са техни, че нашите отечества са си наши, докато там живее бял човек. Те никога няма да превземат земите ни и няма да ни изместят… Това е терористична атака. Но аз смятам, че е партизанска акция срещу окупаторска сила... Аз съм просто един обикновен бял мъж, решил да изяви позиция".

Тарант допълва, че е сподвижник на Тръмп, за когото мисли, че е "символ на възродената идентичност на бялата раса и нейната обща цел".

"Ясно е, че сега това може да бъде описано само като терористично нападение. От това, което знаем, изглежда, че е добре планирано", обяви министър-председателят на Нова Зеландия Джасинда Ардърн.

Жертвите на терора вече са 49. В една от джамиите са загинали 41 души, в другата 7.

От 40-те души, които са закарани по болниците, 1 също е починал, съобщи Sky News.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай