Безпрецедентна опасност в САЩ, извънредна среща в Белия дом

Байдън е извикал четиримата висши лидери на Конгреса

Безпрецедентна опасност в САЩ, извънредна среща в Белия дом | StandartNews.com

Президентът на САЩ Джо Байдън е извикал четиримата висши лидери на Конгреса в Белия дом, след като Министерството на финансите предупреди, че правителството може да остане без пари, за да плаща сметките си до юни, съобщава Reuters.

Министърът на финансите Джанет Йелън в писмо до Конгреса заявява, че е малко вероятно агенцията да изпълни всички задължения за плащания на правителството на САЩ "потенциално още на 1 юни" без действия от Конгреса, предаде "Фокус".

Оценката повиши риска Съединените щати да се насочат към безпрецедентен фалит, който би разтърсил глобалната икономика, добавяйки нова грудност към политическите изчисления във Вашингтон, където демократите и републиканците се подготвят за продължило месеци противопоставяне.

Байдън се е обадил на председателя на камарата на републиканците Кевин Маккарти в Ерусалим, където е на дипломатическо пътуване, за да го покани на среща в Белия дом на 9 май. Двамата лидери не са сядали да обсъждат въпроса от февруари.

Байдън е отправил покани и към лидера на демократите в Камарата на представителите Хаким Джефрис, лидера на мнозинството в Сената Чък Шумър и лидера на републиканците Мич Макконъл. 

Републиканците в Камарата на представителите приеха законопроект за повишаване на лимита на дълга миналата седмица, който включва драстични съкращения на разходите от здравеопазване за социално слабите до ръководителите на въздушно движение, които контролираният от демократите Сенат и Байдън заявяват, че няма да одобрят.

Байдън твърдо е заявил, че няма да преговаря за увеличаване на тавана на дълга, но ще обсъди бюджетни съкращения след приемането на нов лимит. Конгресът често съчетава увеличенията на тавана на дълга с други бюджетни и разходни мерки.

Представител на Белия дом е заявил, че Байдън, който по-рано беше категоричен, че изобщо няма да се срещне с Маккарти, за да обсъдят лимита на дълга, ще "подчертае, че Конгресът трябва да предприеме действия, за да избегне фалит без условия“ на 9 май.

Новата потенциална "дата X“, която взема предвид данъчните плащания през април, е до голяма степен непроменена спрямо предишна оценка, публикувана през януари, че правителството може да остане без пари около 5 юни. Но Йелън е добавила малко място за действия, отбелязвайки че федералните постъпления и разходи "по своята същност променливи". Действителната дата, на която Министерството на финансите изчерпва извънредните мерки, "може да е няколко седмици по-късно от тези прогнози“, е написала тя.

След достигане на тавана за заеми от 31,4 трилиона долара (55,93 трилиона лева) на 19 януари, Йелън е заявила преди това на Конгреса, че Министерството на финансите ще продължи плащанията по дълга, федералните помощи и ще направи други разходи, като използва извънредни мерки за управление на паричните средства. Една такава стъпка, която Министерството на финансите предприема, е спирането на продажбите на ценни книжа, които държавните и местните власти използват за временно задържане на пари.

През 2011 г. подобна битка за тавана на дълга доведе страната до ръба на фалита и доведе до понижаване на най-високия кредитен рейтинг на страната. Този път преговорите може да са още по-трудни, заявяват ветерани от "двубоя" през 2011 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай