Бежанците на потъналия кораб край Лампедуза били изтезавани

Бежанците на потъналия кораб край Лампедуза били изтезавани  | StandartNews.com

Рим. Стотиците имигранти, които са били на кораба, който потъна край италианския остров Лампедуза миналия месец, са били изнасилени и измъчвани в Либия преди началото на пътуването им, съобщи италианската полиция, цитирана от "Ал Джазира".

Полицията в петък е задържала млад мъж от Сомалия Мохамуд Елми Мухидин, смятан за един от лидерите на групировката от трафиканти на хора, довела до смъртта на повече от 365 мигранти.

24-годишният сомалиец Елми Мухидин е пристигнал по-късно на италианския остров и когато е бил настанен в имигрантския лагер е бил разпознат и атакуван от някои от оцелелите при корабокрушението. Осем имигранти от Еритрея свидетелстваха, че той принадлежи към въоръжена групировка, която е отвличала, изнудвала и подлагала на изтезания имигрантите докато са били в лагер в Либия. По разказите им, жените са били масово изнасилвани, а мъжете – пребивани и изтезавани с електрически ток до момента, когато техни роднини, емигрирали в Европа, са платили на трафикантите над 3000 долара на човек.

Арестуваният сомалиец рискува присъда до 30 години затвор по обвинения в отвличане, сексуално насилие и трафик на хора. Заедно с него беше задържан и палестинец, заподозрян в трафик на имигранти от Сирия.

Това е един от първите успехи на италианските власти в разкриването на организаторите на трафика на хора от Африка към Италия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай