Безапелационна победа на Клинтън в Южна Каролина

Безапелационна победа на Клинтън в Южна Каролина | StandartNews.com

Бившата първа дама на САЩ Хилари Клинтън записа безапелационна победа на първичните избори в Южна Каролина за спечелване на кандидат-президентската номинация на Демократическата партия. Тя е изпреварила конкурента си Бърни Сандърс, който се самоопределя като демократичен социалист, с цели 48 на сто разлика. През 2008 г., когато Хилари Клинтън се състезаваше с Барак Обама за номинацията на демократите в същия щат Обама я победи с 28 пункта разлика. Сега тя спечели масовата подкрепа на афроамериканците в Южна Каролина и се устремява към "супер вторника" следващата седмица, когато ще се гласува в 11 щата. Това е третият успех на Клинтън в отминалите вътрешнопартийни избори на демократите в четири щата, което стабилизира позициите й. Поражението на Сандърс поражда въпроси за бъдещото му представяне в щати, които са далеч от неговите бастиони в либералния североизток на САЩ, отбелязва Ройтерс. След победата си Клинтън задочна реплика към фаворита за спечелване на републиканската номинация Доналд Тръмп, които обещава да издигне ограда по границата с Мексико и чийто предизборен девиз е "Да направим Америка отново велика".

"Въпреки онова, което чувате, ние не трябва да правим Америка велика отново. Америка никога не е преставала да бъде велика", каза тя пред ликуващите свои привърженици в Кълъмбъс, Южна Каролина. "Вместо да изграждаме стени, ние трябва да премахваме бариерите", допълни Клинтън. В същото време двама бивши мексикански президенти оприличиха Тръмп с Хитлер. Фаворитът на републиканците за номинация за президент на САЩ използва "расистка" политическа реторика и напомня за Адолф Хитлер, заяви бившият мексикански президент Фелипе Калдерон. "Логиката на възхвала на превъзходството на бялата раса не е само антиимиграционна", каза Калдерон. "Той действа и говори срещу имигрантите, че имат кожа с различен цвят от неговата. Това е откровено расистко и той експлоатира чувства, както е правел Хитлер по своето време", заяви Калдерон, който бе държавен глава на Мексико от 2006 до 2012 г.

Предшественикът на Калдерон на президентския пост Висенте Фокс също сравни Тръмп с нацисткия лидер. В интервю за американския тв канал Си Ен Ен в петък Фокс каза: "Той ми напомня на Хитлер". Тръмп е обект на натиск и в собствения си лагер от страна на конкурента му Марко Рубио. Той обяви колко данъци е внесъл в хазната, за да принуди ексцентричния милиардер да направи същото. Рубио и съпругата му Джанет са платили 526 902 долара данъци за доходите си от 2,29 млн. долара за периода 2010-2014 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай