Без битка на дебата за шеф на ЕК

Без битка на дебата за шеф на ЕК | StandartNews.com

Тв битката за симпатиите на избирателите се превърна в размяна на идеологии

Финалният дебат между кандидатите за нов председател на Европейската комисия в четвъртък вечер се превърна по-скоро в скучна размяна на идеологии, като не се стигна нито до сериозни сблъсъци между участниците, нито до конкретни предложения за реформи и визии за ЕС. "Дебатът Евровизия" изправи един срещу друг петимата кандидати за председател на следващата ЕК- Жан-Клод Юнкер от ЕНП, Мартин Шулц от ПЕС, Ги Верхофстад от АЛДЕ, Ска Келер от "Зелените" и Алексис Ципрас от Европейската левица.

Според новия регламент в ЕС партията, спечелила мнозинство в ЕП, има право да номинира новия шеф на Комисията, вместо той да се избира от лидерите на страните членки. Дебатът бе излъчен в цяла Европа, по 49 телевизии, на 24 езика.
Дебатът в четвъртък вечер продължи час и половина. Участниците имаха възможност да отговарят на серия въпроси в рамките на една минута - време, достатъчно само да се отправят общи послания към избирателите, но не и да се навлиза в детайли по дискутираните проблеми. Така според някои наблюдатели това е довело дебатът да изглежда скучна размяна на идеологически клишета без дискусия на реални идеи за бъдещето на Европа.

Трима от кандидатите Верхофстад, Шулц и Келер приеха призива на организаторите и говориха на английски, докато Юнкер избра да говори на френски, а Ципрас - на гръцки.

Дискусията по най-горещите теми като икономика, външна политика и работни места преминаха без ожесточени спорове. Петимата водещи кандидати за председател на Европейската комисия влязоха в спор относно въздействието на бюджетните ограничения и ролята, изиграна от банките в разгарянето на европейската финансова криза. Участниците в дебата бяха принудени да се защитават от Алексис Ципрас, който осъди "катастрофалната политика на бюджетни съкращения" и призова да бъде изоставена "параноята за дълга". Жан-Клод Юнкер парира нападките и заяви, че е работил години, ден и нощ, за да предотврати излизането на Гърция от еврозоната.

Юнкер каза още, че желае Европа да стане по-солидарна, като насочи вниманието си основно към растежа и работните места. Мартин Шулц призова за данъчни облекчения за работодателите и повече справедливост към правата на обикновените хора. Той обеща и че ако оглави ЕК, комисията би контролирала банките много по-строго. Ги Верхофстат призова за по-единна Европа и фискална дисциплина.

Ска Келер акцентира на Европа, която се грижи повече за хората, отколкото за банките. Алексис Ципрас предложи "нова сделка за Европа". Според него ограниченията не решават големия проблем с безработицата. Ципрас настоя за отписването на част от дълговете и обвини ЕНП, ПЕС и АЛДЕ за нарастващия евроскептицизъм.

Всички участници се съгласиха, че ЕС трябва спешно да създаде нова обща политика за легалната имиграция, за да се бори с огромния наплив от нелегални имигранти. Накрая петимата кандидати обобщиха накратко своите послания. Юнкер се обяви срещу разделението на ЕС на "нови" и "стари" държави, на северни и южни. Шулц обеща по-открити и прозрачни институции, "с отворени врати и прозорци" за гражданите.

Верхофстат и Келер акцентираха на работните места, а Ципрас наблегна на възможността гражданите да се произнасят по-често с референдуми.

Ска Келер най-популярна във Фейсбук

Кандидатката на "Зелените" Ска Келер е най-споменавана във Фейсбук измежду петимата участници, съобщава Би Би Си, като цитира статистика на социалната мрежа. След нея се нареждат Мартин Шулц, Алексис Ципрас, Ги Верхофстад и Жан-Клод Юнкер.

Данните сочат още, че три теми са станали обект на най-големи дискусии в социалната мрежа: банковият сектор, лобизмът и референдумите в Каталуня и Шотландия.

Най-активните участници в дебатите в социалната мрежа пък са били между 25 и 44 години, като по-голямата част от тях са били мъже, показва още статистиката. Страницата на дебата във Фейсбук има най-голям брой последователи от Италия, Испания и Белгия.

Колко на брой телевизионни зрители са гледали дебата обаче е трудно да се определи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай