Четвъртък,

Беше ли подготвена за щурма полицията на Капитолия

От: Агенция Стандарт -
216
Беше ли подготвена за щурма полицията на Капитолия
A
A
A

Още преди нападението на Капитолия на 6 януари охраняващите сградата полицейски сили са разполагали с повече информация за предстояща заплаха, отколкото се твърдеше досега, но е получила заповед да не използва най-силните си тактики, се казва в цитиран от американските медии доклад, предаде Франс прес, цитиран от DarikNews.

Критичният доклад в 104 страници на генералния инспектор на полицията на Капитолия Майкъл Болтън стига до извода, че полицаите не са се подготвили или не са реагирали адекватно на смъртоносното нападение срещу сградата на Конгреса на САЩ, съобщават в. New York Times и CNN.

Охраняващата Капитолия полиция е разполагала с информация, в която се предупреждава, че привърженици на действащия президент Доналд Тръмп, които вярват в обвиненията за измами на загубените от него избори през ноември, представляват заплаха, посочват тези медии, цитирайки доклада. Три дни преди атаката охраната на Капитолия е получила разузнавателен бюлетин с оценка на рисковете от насилие от поддръжници на Доналд Тръмп.

"За разлика от предишни следизборни демонстрации, мишената на привържениците на Тръмп за 6 януари не са контрапротестиращите, а самият Конгрес", се казвало в документа. "Склонността им да привличат бели супремасисти милиции и други активно призоваващи към насилие хора може да доведе до особена опасна ситуация за опазването на реда и за широката общественост по принцип", се добавяло в предупреждението.

Полицията обаче получила нареждане да не използва най-силните си методи за контрол на тълпи като заглушаващи гранати, се казва в доклада. В деня преди атаката полицията на Капитолия е написала в плана си за управление на демонстрацията, че "не са известни конкретни заплахи във връзка с предвиденото на тази дата извънредно заседание на двете камари на Конгреса, на което се очаква да бъде утвърдена победата на Джо Байдън над Доналд Тръмп".


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com