Берлускони аут от парламента в Италия

Берлускони аут от парламента в Италия | StandartNews.com

Рим. Сенатът в Италия единодушно реши  да отстрани от парламента бившия министър-председател Силвио Берлускони като незабавен ефект от присъдата му за данъчни измами, предаде BBC.

Берлускони, който доминира в италианската политика повече от 20 години, сега ще бъде изпратен в ареста за редица наказателни дела, тъй като той вече е загубил своя депутатски имунитет.

Лидерът на дясноцентристката партия "Форца Италия", която той възроди неотдавна, е осъден на всички инстанции за укриване на данъци.

Малко преди вота Берлускони зави, че няма да напусне политиката, макар че присъдата му забранява да заема публични длъжности години наред.

"Трябва да останем на терена, не бива да се отчайваме, ако лидерът на десницата вече не е сенатор. Има лидери и на други партии, които не са в парламента", заяви той пред хиляди свои поддръжници, изпълнили улиците в центъра на Рим.

"Това е мрачен ден, ден на траур за италианската демокрация", каза още Берлускони пред резиденцията си. По думите му прокурори и съдии са го обвинили и осъдили, за да открият пътя за завръщането на социалистите на власт.

Партията му се оттегли преди ден от управляващата коалиция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай