Петък,

Берлин ще продължи да натиска София за Македония

От: Рачо Рачев -
Берлин ще продължи да натиска София за Македония
A
A
A

Ще продължим да се стремим към решаване на българо-македонския спор и след края на германското председателство на ЕС в края на тази година, заяви германският външен министър Хайко Маас в интервю за "Дойче веле".

„Ние сме последните, които ще се откажат, когато става въпрос за тази тема. По същество, що се отнася до блокадата, става въпрос за двустранните отношения между България и Северна Македония. Ние, като председател на Съвета на ЕС, положихме много усилия, за да се опитаме да намерим решение. За съжаление, без успех“ , добави външният министър.

Според него страните от Западните Балкани, които се стремят към членство в ЕС, са постигнали огромен напредък през последните години, особено Северна Македония, цитира думите му Фокус.

„Хората там виждат бъдещето си в ЕС. Ето защо те трябва да могат да разчитат на нашите обещания, в противен случай ще ни обърнат гръб“, подчертава Маас.

Германският външен министър оцени, че европейската перспектива е важен стимул за политически и реформи в областта на върховенството на закона, които също са в интерес на ЕС.

В интервю по повод края на германското председателство на Съюза Маас говори и за пандемията от Covid-19, новия бюджет на ЕС и фонда за помощ, преговорите с Великобритания след „Брекзит“, върховенството на закона в някои членове на блока, напрежението между Гърция и Турция и отношения с Китай.


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички