Берлин се чуди какво да прави с красивите си газови фенери

Някога странна ексцентричност, която столицата на една богата страна лесно може да си позволи, сега това е проблем за градските власти

Берлин се чуди какво да прави с красивите си газови фенери | StandartNews.com

В някои райони на Берлин нощта има различен цвят - светлината е по-ефирна, а сенките - по-дълбоки там, където улиците са осветявани от газови фенери. Тези райони обаче скоро може да се окажат потопени в мрак, ако през есента Германия обяви най-високата степен на извънредно положение в доставките на природен газ.

Берлин има най-голямата оцеляла мрежа от газови фенери в света, разказва Ройтерс. Те са разположени основно в западната част на града, където широките булеварди на богатия квартал "Шарлотенбург" са обвити в призрачната светлина, властвала през 19 век.

Газовите фенери на Берлин може да угаснат заради енергийната криза - Свят -  manager.bg - Свят - manager.bg

Някога странна ексцентричност, която столицата на една богата страна лесно може да си позволи, сега това е проблем за градските власти, докато Германия се готви за бъдеще без руския газ, който задвижва промишлеността й от десетилетия.

Страхът, че Москва може да намали още повече доставките, принуди Берлин да ускори плановете си да замени оставащите по тротоарите му 23 000 газови фенера.

"Най-важното сега е да се ускори замяната им с електрическо осветление", посочва Бенедикт Лукс, член на транспортният комитет в градския парламент, представител на партията "Зелени".

Освен че ще подготви столицата за евентуално спиране на газовите доставки, замяната на газовите фенери ще допринесе за борбата с климатичните промени, посочва Лукс.

Германското правителство може да обяви "трета степен" на тревога в газоснабдяването, ако газовите потоци продължат да се свиват. Лукс се притеснява, че това би принудило града да изключи това осветление.

Ускоряването на подмяната ще бъде свързано с евтини, но грозни промени. Вместо трудоемката задача да се окабелят сложно орнаментираните стълбове от ковано желязо (най-старите от които са още от 1906 г.), те ще трябва да се заменят с модерни ЛЕД светлини, всяка струваща до 10 000 евро, като някои ще бъдат заместени с алуминиеви копия.

За да се спести време, кабелите ще бъдат опънати между тях, вместо да се разкопават улиците.

Мнозина не са щастливи.

"Берлин е почти последният град в света, където можете да си направите нощна разходка и да изпиете чаша кафе под светлината на газовите фенери", споделя Бертолд Куят, ръководител на "Газлайт кълчър" (Gaslight Culture) - фондация, посветила се на опазването на това културно наследство на града.

Новите квартали трябва да се осветяват с електричество, казва той, но отличителната атмосфера на осветяваните с газ квартали трябва да се запази, категоричен е той. Газовото осветление, което се равнява на около 4500 киловатчаса на година за всеки фенер, струва на града 6,5 милиона евро - капка в океана спрямо съкращенията, които Германия като цяло ще трябва да направи.

Дори най-новите ЛЕД светлини не могат напълно да имитират цвета на малкия пламък и ярката му светлина, подчертава Куят. Освен това ЛЕД осветлението привлича повече насекоми от газа, убивайки стотици всяка нощ, допълва той.

Градските власти обаче остават твърдо решени. Настоящите планове са около 3000 газови фенера да бъдат запазени в по-старите, застроени предимно с вили квартали. Според представителя на "Зелените" обаче дори това може да се окаже лукс в ера на климатични промени.

/dir.bg/

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Йовко
преди 5 часа

Абе къде е имало от така нареченият "природен газ" 1906 година? Нямало е газопреносна мрежа, нямало е и зареждащи цистерни. Всъщност не е много ясно с какво са светели тези фенери преди 150 години.

Откажи