Бели трюфели за Обама

Скъпоценната гъба достига феноменални цени

Бели трюфели за Обама | StandartNews.com

Перигор. Градчетата Перигор и Трикастен във Франция са световноизвестни като столици на черния трюфел, който е част от легендарната кухня на тази страна. Кулинарният й съперник Италия обаче не остава по-назад. Планетарното реноме на Алба - малко градче, изгубено сред лозята на юг от Торино, се дължи на скъпоценния бял трюфел, наричан от самите италианци "бяло злато" или "диамант".

Белият трюфел е много рядък деликатес. Единственото място в света, където го има, са земите на областта Пиемонте. Тя е в северозападната част на Италия, а от трите си страни е оградена от върховете на Алпите. Плодородните й поля пресича река По. През вековете в региона се е развивала оригинална култура. Това, което прави Пиемонте уникално място, са традициите в хапването, пийването, празниците... Тук са най-големите в Европа оризища. Ризотото е традиционно ястие и често измества от трапезата спагетите.

Вината със световна слава и "пеещи" имена като "Бароло", "Барбареско", "Барбера", "Долчето" и др. също са от Пиемонте. Бели или червени, те включват цяла палитра от забележителни аромати.
В този край природата е прекрасна. Лозята са се разпрострели надалеч, сред есенните вече багри се губят старинни замъци и селца, застинали в една друга епоха. Всяка есен в Пиемонте празнуват. Когато въздухът стане свеж, а времето - слънчево и ясно, градчето Алба става световна столица на белия трюфел. Невероятният празник привлича знаменитости като Ален Делон, София Лорен, Жерар Депардийо, монакския принц Албер, Франсис Форд Копола, Пенелопе Круз... Запален фен беше някога и Лучано Павароти. Месеците октомври и ноември са белязани от най-голямото събитие - Международен фестивал на белите трюфели.

Тази година е неговото 83-то издание и ще продължи от 4 октомври до 17 ноември. Тук пристигат тълпи от туристи, и то не само италианци. Многобройни са немците и англичаните, японците, американците, съседите французи. Започна все по-често да се чува и руска реч. Около стотина сергии предлагат безценната гъба на пазара в центъра на града, където идват клиенти да гледат, но най-вече да купуват. Пак там се предлагат и продукти от региона на базата на прочутия трюфел - колбаси, сирене, зехтин. Вина, мед, сладкиши, шоколад с лешници представят достойно Пиемонте. Любопитното е, че местното вино може да се дегустира през цялото време, докато трае пазарът. Всеки посетител получава поставка за чаша, чиято връв премята през врата си, за да могат ръцете му да бъдат свободни и спокойно да опитва вкусотии или да пазарува.

Фестивалът се открива с традиционното надбягване с магарета, което кара множеството да крещи неудържимо, подкрепяйки един или друг Марко. Алба има девет квартала и всеки от тях се стреми да се представи най-добре на шествията по време на празника, които кръстосват целия град. В тях участват с удоволствие хиляди хора. Привечер, под слабата светлина на факлите, градчето се пренася векове назад и тази атмосфера остава незабравима. Носи се музика, галерии показват картини, скулптури, фотографии. Ако си запален по манджите и виното, може да се запишеш в кулинарни и дегустационни курсове. През цялото време на фестивала заведенията в Алба и околността се надпреварват с менютата, чиято "тема" са белите трюфели.

От кафенетата със слънчеви тераси до ресторантите със звезди "Мишлен" - навсякъде може да се намерят различни ястия с аромати на трюфел и на различни цени. Всяка година са фаворити ресторантът и винен бар "Остериа дел Арко", "Пиаца Дуомо" (той е с 3 звезди "Мишлен") и легендарният "Еноклуб", който за тазгодишното издание на фестивала подготвя "вечеря на тъмно". Идеята е клиентът да бъде оставен да се наслаждава на ароматите на храната, а не на нейния фасон. И както е лесно да се досетим, царят тук пак ще бъде белият трюфел. Ресторантите са подписали "етична харта", с която са задължени да гарантират произхода и качеството на скъпия деликатес.

Предлагат на търг "диамантите"

Ценителите на белите трюфели и професионално интересуващите се от тях могат да участват в световната годишна разпродажба на "диамантите". От 1999 г. тя се провежда в края на фестивала в замък в околностите на Алба. С помощта на сателитна връзка може да се комуникира директно с две дестинации в света. Така в търговете са участвали Хонконг, Москва, Лас Вегас, Лондон, Токио, Ню Йорк, Лос Анджелис... или, с други думи, градовете, където са големите пари. Специално за събитието в Алба пристигат екипи на прочути гурме ресторанти от цял свят. Така скъпите гъби достигат до най-рафинираните трапези на планетата. Най-висококачествените трюфели мога да ударят астрономически цени. Те се определят от вечния закон на търсенето и предлагането. В годините на слаба реколта са се давали до 15 000 евро за килограм. През 2010 г. 13 трюфела (за теглото им няма данни) са били продадени в Хонконг за 307 200 евро. Бял трюфел с рекордното тегло от 1,012 кг беше подарен на Барак Обама по случай преизбирането му за президент на Щатите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай