Белгийският посланик: Не ни е страх

Белгийският посланик: Не ни е страх  | StandartNews.com

Белгийският посланик у нас Аник Ван Калстър заяви в интервю за Bulgaria ON AIR, че "трябва да има здравословен баланс между сигурността и свободата."

"Ние сме свободна и демократична държава и сме много горди с това нещо. Даваме на гражданите си много свобода и е важна свободата за движение. Мислим, че е много важна. Сега например предприехме мерки, с които се контролират пътуванията. Това не е обичайното съществуване на нашето общество. Винаги трябва да има здравословен баланс между свободата и сигурността. Абсолютната сигурност никога не е възможна. Свободата е необходима на гражданското общество, за да може да работи", каза тя, но изрази надежда, че свободите няма да бъдат отнети и обществата ще бъдат запазени.

"Искам да заявя, че нашите ценности и лични свободи, гражданско общество са важни. Белгийското правителство работи от една страна да се продължи разследването, а от друга да се възстанови нормалния ритъм на живот в страната. Това е голяма предизвикателство. Белгийците реагират със забележителна устойчивост. След терористичните атаки в Брюксел те не останаха по домовете си, а излязоха навън и показаха, че не ги е страх", коментира Аник Ван Калстър.

"Искам да благодаря за това, че казахте, че се присъединявате към Брюксел. За всичкото съчувствие и съболезнование, което получихме от цялото население. Много е трудно да приемам толкова солидарност. Знаехме, че това може да се случи в Брюксел. В момента се работи на най-високо ниво. Властите разследват, проведени са голям брой обиски на къщи и апартаменти", посочи още посланикът.

"Много е трудно да се отговори на въпроса колко дълго ще живеем така. Разследванията продължават и в момента. Това е заплаха, пред която Европа е изправена от доста време, особено след атаките в Париж от миналата година. Например имахме атаки и в Лондон. Мисля, че трябва да посрещнем това като европейци заедно и да защитим ценностите ни и да ги разпространим. Няма да е лесно да се противопоставим на тази заплаха", посочи тя.

"Разпитани са свидетели, сред които е и таксиметровият шофьор, закарал атентаторите до летище Завентем. Белгийските власти работят с всичките си европейски колеги. Белгия има Стратегия за противодействие срещу терористите и контратерористичните организации работят", каза Аник Ван Калстър и добави, че при терористичните атаки във вторник не е получена правилната информация на време.

В същото време еврокомисарят Кристалина Георгиева каза пред Bulgaria ON AIR: "Малко по-малко свобода срещу повече сигурност."

"Светът се промени. Рисковете са по-големи, шоковете са по-чести", подчерта тя. "Това е в резултат на екстремизма, който последните години доведе до една много необичайна ситуация в света, където на много голяма територия има воюващи, за които това да станат правителство, да бъдат признати от света, въобще не е важно - Боко Харам, Ал Кайда, Ал Шабаб и през последните години "Ислямска държава". Никой от тях не иска да дойде тук в Брюксел като официално правителство и да имат признание, а това създава територия за една необичайна жестокост", каза Георгиева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай