Белгия забранява анонимните SIM карти

Белгия забранява анонимните SIM карти | StandartNews.com

Белгия ще похарчи 400 милиона евро през 2016 г. за борба с тероризма, заяви премиерът Шарл Мишел, цитиран от Ройтерс. Това е почти двойно увеличение на бюджета в сравнение с миналата година.

Мишел представи 18 мерки, които правителството ще предприеме за противодействие на тероризма. Те предвиждат затвор за върнали се от Сирия бойци, както и закриване на непризнати от властта места за религиозно поклонение. Предвижда се повече да няма анонимни предплатени SIM карти за мобилни телефони. Ще бъде въведен регистър за пътниците със самолети и високоскоростни влакове.

В. "Соар" допълва, че се предвижда засилване на граничния контрол, изпращането на 520 военни по границите. Мишел ще настоява и за промяна в конституцията на страната, която да позволи удължаване на ареста на лица, обвинени в тероризъм, от 24 на 72 часа, както и възможност за извършване на обиск по всяко време на денонощието.

Днес полицията в страната извърши девет антитерористични операции, при които бяха арестувани двама души. Акциите са били в три квартала на Брюксел, включително "Моленбек", където са живели някои от парижките атентатори. ШеВст от акциите били свързани с Билал Хадфи, който се взриви на "Стад дьо Франс". Седем души са били разпитани от полицията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай