Белгия още е по следите на Лакрауи

Белгия още е по следите на Лакрауи | StandartNews.com

Двама атентатори са загинали на летището "Завентем" при самоубийствената атака вчера. Това стана ясно от изявление на белгийския прокурор Фредерик ван Леу. От думите му стана ясно, че единият от терористите на летището вече е идентифициран по отпечатък от пръст - става въпрос за белгийския гражданин Брахим ел Баркауи. Неговият брат Халед пък е разпознат като отговорника за втория атентат в брюкселското метро. Самоличността на втория мъж, загинал на летището с Ибрахим ел Баркауи, още не е ясна.

Ибрахим ел Баркауи оставил предсмъртна бележка - в нея той казва, че действал прибързано, след като разбрал, че е издирван от полицията. В бележката се казва още, че не искал да свърши в килия като парижкия атентатор Салах Абдеслам.

Белгийските власти все още издирват третия заподозрян за атентатите в Брюксел, за когото се твърди, че не се е самовзривил. Той се казва Нахим Лакрауи, 25 г., като властите смятат, че терористът - камикадзе е изоставил бомбата, вградена в пояс, и е избягал.

По-рано днес от официално изявление на разследващите органи стана ясно, че има задържан мъж в предградието Андерлехт. Той обаче не е основният заподозрян за атентатите в Брюксел Наджим Лакрауи, а разпитът му продължава повече от три часа. Това съобщава телевизия РТБФ. Телевизията съобщи още, че полицията провежда днес антитерористична операция в 3 общини на белгийската столица. „Обиските и антитерористичната операция се провежда в три общини на Брюксел, най-голямата от тях е в Андерлехт", позовава се медията на свои полицейски източници.

Антитерористичните операции по всяка вероятност са свързани именно с издирването на третия заподозрян терорист. Има информация, че Лакрауи е пътувал до Сирия през февруари 2013 г. За момента разследващите служби смятат и че той е отговорен за изготвянето на бомбите, с които бяха осъществени последните нападения в Париж.

Вече е ясно, че Нахим наистина е замесен в атентатите във френската столица от ноември миналата година. В понеделник следователи разкриха, че неговата ДНК е открита в бърлогата на нападателите от френската столица. За него също така е ясно, че е пътувал през септември 2015 година до Унгария заедно с парижкия атентатор Салах Абдеслам. Предполагаемият атентаторът е бил познат на властите и с името Суфиан Каял.

На 4 декември миналата година федералните власти са издали международна заповед за задържането на известния с името Суфиан Каял, както и на още един мъж - Самир Бузид. Те са били с арестувания за парижките нападения Салах Абдеслам при проверка, осъществена от унгарската полиция на 9 септември 2015 г.

И двамата мъже са имали белгийски документи за самоличност. Под фалшивата си самоличност Нахим Лакрауи се е върнал в тайна квартира в Белгия, докато Бузид е засечен по личните си документи с паричен превод от 750 евро до Хасна Аид Булахсен - братовчедката на Абделхамид Абауд, станал известен като мозъка на кървавите нападения в Париж, убит при полицейска операция в Сен Дени.

Бузид е бил идентифициран като Мохамед Белкаид - 35-годишният мъж беше убит по време на антитерористична операция в Брюксел преди десетина дни.

Следствието е установило, че Лакрауи и Белкаид са двамата мъже от Брюксел, с които парижките терористи са поддържали връзка в нощта на ударите във френската столица. Лакрауи е получил съобщението "Започваме, действаме" преди атаката срещу залата "Батаклан". Белкаид бе открит в списъци на членове на "Ислямска държава", според които е постъпил в редиците на терористичната групировка с намерението да стане шахид (от арабски, означава "мъченик за вяра", използва се от бойци, причиняващи мъченическа смърт по време на войни в името на Аллах ).

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай