Индия изненада света. Голяма промяна

Ето ги и числата

Индия изненада света. Голяма промяна | StandartNews.com

Около 10% от населението в Индия (135 милиона души) е преодоляло бедността през петте години до март 2021 година, посочва правителствен доклад, предаде Ройтерс.

Според доклада най-силно е намаляла бедността в селските райони, посочва проучването, в което е използван Индексът на ООН на измерване на бедността, основан на 12 показателя, като например недохранване, образование и наличие или липса на канализация. Ако хората са лишени от три или повече показателя, те се определят като "бедни" според индекса.

"Подобренията в храненето, годините на обучение, санитарните условия и горивото за готвене изиграха значителна роля за намаляване на бедността", заяви Суман Бери, заместник-председател на НИТИ Аайог, правителствения мозъчен тръст, който публикува доклада.

Процентът на населението в Индия, живеещо в бедност, е намалял до 15 % през 2019-21 г. от 25 % през 2015/16 г., се посочва в доклада, който се основава на Националното проучване на семейното здраве за 2019-21 г.

Доклад на Програмата на ООН за развитие (ПРООН), публикуван миналата седмица, казва, че броят на хората, живеещи в многоизмерна бедност, е намалял до 16,4 % от населението на Индия през 2021 г. от 55 % през 2005 г.

Според оценките на ПРООН броят на хората в Индия, които са живели под прага на бедност от 2,15 долара на ден, е намалял до 10 % през 2021 г.

Федералното правителство на Индия предлага безплатни зърнени храни на около 800 млн. души, което представлява около 57% от 1,4 млрд. души  население на страната, докато щатите харчат милиарди долари за субсидиране на образованието,  здравеопазването, електроснабдяването и други услуги.

Щатът, в който най-голям брой хора са се измъкнали от бедността, е Утар Прадеш с население от 343 млн. души, следван от Бихар и Мадхя Прадеш, сочи докладът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай