Байдън замина за Индия. Важна среща

Той ще продължи да отстоява позицията, че Г-20 е форум, който може да води до реални резултати

Байдън замина за Индия. Важна среща | StandartNews.com

Американският президент Джо Байдън отпътува за срещата на върха на Г-20 в Индия, която ще събере редица световни лидери, но няма да присъстват президентите на Русия и Китай Владимир Путин и Си Цзинпин, съобщава БНР.

Президентът Джо Байдън заяви, че ще продължи да отстоява позицията, че Г-20 е форум, който може да води до реални резултати. Геополитическото разделение заради войната в Украйна обаче спъва намирането на решения на най-острите международни проблеми, коментира Ройтерс. Под въпрос е и постигането на съгласие за обща лидерска декларация.

Британският премиер Риши Сунак заяви, че планира дискусии за противодействие на руската блокада на споразумението за износ на украинско зърно през Черно море. Очаква се да бъде обсъден и планът за увеличаване с 200 милиарда долара на фондовете за развиващите се страни на Световната банка и Международиня валутен фонд като алтернатива на китайската инициатива "Един пояс, един път".

Отсъствието на китайския президент Си Цзинпин е обяснимо, на фона на обтегнатите отношения със Съединените щати и Индия. Вместо него ще участва премиерът Ли Цян. Не се предвижда и обръщение по видеовръзка на руския президент Владимир Путин.

Служебният премиер на Испания Педро Санчес е дал положителна проба за Ковид-19 и  няма да може да присъства на срещата на Г-20 в Делхи утре и в неделя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай