Вторник,

Байдън удължи действието на закона "Магнитски"

От: Агенция Стандарт -
645
Байдън удължи действието на закона "Магнитски"
A
A
A

Президентът на САЩ Джо Байдън удължи с една година действието на указа за налагане на санкции съгласно глобалния закон "Магнитски". Това сочи изявление на президента, публикувано от Белия дом.

"Широко разпространеното и сериозно естество на нарушенията на правата на човека и корупцията, чийто източник изцяло или отчасти се намира извън Съединените щати, продължават да представляват необичайна и извънредна заплаха за националната сигурност, външната политика и икономиката на Съединените щати", посочва Байдън.

Предишният президент на САЩ Доналд Тръмп подписа изпълнителната заповед на 20 декември 2017 г., а след това я удължи и наложи финансови санкции и визови ограничения на редица лица, включително на сина на тогавашния главен прокурор на Русия Юрий Чайка Артьом, на най-голямата дъщеря на бившия президент на Узбекистан Гулнара Каримова и на бившия ръководител на украинските специални сили "Беркут" Сергей Кусюк.

Съгласно Глобалния закон "Магнитски" президентът може да налага санкции срещу всеки чуждестранен гражданин, който е отговорен за извънсъдебни убийства, изтезания или други груби нарушения на международно признатите права на човека. Освен това на санкции подлежат и длъжностни лица, които участват в незаконни дейности.

"Законът за върховенството на закона и отчетността на Сергей Магнитски беше приет в САЩ през 2012 г. Той предвижда използването на едностранни санкции срещу руски служители, които според Вашингтон са виновни за нарушения на правата на човека у дома. През 2016 г. САЩ приеха Глобалния акт за правата на човека "Магнитски", който предвижда възможност за разширяване на обхвата на закона "Магнитски" и за други държави, а не само за Русия.


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com