Байдън срази Путин. Няма прошка

Заповедта за ареста е оправдана, каза президентът на САЩ

Байдън срази Путин. Няма прошка | StandartNews.com

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че заповедта за арест на руския му колега Владимир Путин, издадена от Международния наказателен съд, е оправдана, предаде АФП. Тя е по обвинения във военно престъпление за депортиране на украински деца.

ВИЖ ОЩЕ: Зеленски проговори за ареста! Как нарече Путин

"Този ход е много силен", заяви Байдън в Белия дом.

ВИЖ ОЩЕ: Борел с люта закана към Путин

Той отбеляза, че Съединените щати не са член на Международния наказателен съд. Москва отрече обвиненията и заклейми заповедите като "възмутителни".

ВИЖ ОЩЕ: Кремъл отвърна на удара. Гръм и мълнии

Малко вероятно е обаче този ход на съдът в Хага да успее, тъй като той няма правомощия да арестува заподозрени без съдействието на правителството на дадена страна.

ВИЖ ОЩЕ: Арест на Путин? Заповедта (ОБНОВЕНА)

Русия не е страна членка на Международния наказателен съд, което означава, че съдът няма правомощия там.

Тази заповед обаче може да се отрази на пътуванията на Путин в чужбина, защото той ще може да бъде арестуван, ако попадне в някоя от 123-те държави членки на съда.

Владимир Путин е третият президент, на когото е издадена заповед за арест на МНС.

Президентът Байдън каза, че въпреки че съдът също няма влияние в САЩ, издаването на заповедта „прави много силна крачка“.

Организацията на обединените нации публикува доклад по-рано тази седмица, според който принудителното извеждане на украински деца от Москва в райони под неин контрол, се равнява на военно престъпление.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай