Байдън сипе огън и жупел. Нахвърли се яростно върху Тръмп

"Това е безпрецедентно. Това е незаконно. И това е неамериканско."

Байдън сипе огън и жупел. Нахвърли се яростно върху Тръмп | StandartNews.com

Американският президент Джо Байдън предупреди, че демокрацията в САЩ е застрашена от лъжите на експрезидента Доналд Тръмп, който отрича резултатите от ​​загубените от него президентски избори през 2020 г., и насилието, до което според Байдън водят тези твърдения, съобщиха световните агенции.

Байдън даде за пример нападението срещу съпруга на председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси, като заяви, че неверните твърдения на Тръмп за откраднати избори "подхранваха опасното нарастване на политическото насилие и сплашването на избирателите през последните две години".

Шест дни преди изборите в средата на мандата Байдън подчерта, че "Докато стоя тук днес, има кандидати, които се борят за всяко ниво на постове в Америка, за губернатор, за Конгреса, за главен прокурор, за държавен секретар, които не се ангажират да приемат резултатите от изборите, в които участват." "Това е пътят към хаос в Америка", заяви президентът. "Това е безпрецедентно. Това е незаконно. И това е неамериканско."

Президентът насочи общественото внимание светлината на прожекторите върху „ултра МАГА“ републиканците ( препратка към лозунга на Тръмп „Направете Америка отново велика“, на английски първите букви са МАГА - бел.ред.) и нарастващата загриженост относно политическото насилие. Преди дни мъж, който се опитваше да отвлече председателката на Камарата на представителите Пелоси, рани тежко нейния съпруг, Пол Пелоси, в дома им в Сан Франциско.

"Нападателят е влязъл в дома с въпроса "Къде е Нанси? Къде е Нанси?" Това бяха същите думи, използвани от тълпата, когато щурмува Капитолия на САЩ на 6 януари“, подчерта Байдън.

Напомняйки, че това са първите федерални избори след бунта на 6 януари 2021 г. и опитите на Тръмп да преобърне волята на избирателите на президентските избори през 2020 г., Байдън призова гласоподавателите да отхвърлят кандидати, които са отказали да приемат резултатите от гласуването. Президентът призова американците "да помислят продължително и сериозно за момента, в който се намираме".

"В една типична година не се сблъскваме често с въпроса дали гласа, който пускаме, ще запази демокрацията или ще я изложи на риск", заяви Байдън. "Но тази година се сблъскваме".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай