Байдън шокира Америка! Предложението

Какво пожела да направи президентът

Байдън шокира Америка! Предложението | StandartNews.com

Президентът Джо Байдън представи бюджет, насочен към богатите с нови данъци, и същевременно обеща да подпомогне "работещите семейства" в страната, с което даде заявка за развитието на икономиката на САЩ в предстоящата си предизборна кампания за 2024 г., пише БГНЕС.

Подробностите, публикувани от Белия дом, които Байдън ще изложи лично по-късно в реч във Филаделфия, хвърлят ръкавицата към републиканците, докато президентът подготвя очакваното обявяване на кампанията си за преизбиране.

Републиканците в Конгреса със сигурност ще блокират повечето от предложенията на Байдън, като твърдят, че намаляването на разходите, а не повишаването на данъците, е решението за решаване на проблема с нарастващия дълг на страната.

Сега обаче те са подложени на натиск да обяснят къде ще намалят разходите. Междувременно демократите се опитват да заемат популистка позиция, като се представят за партията на обикновените американци, съобщи АФП.

Основните моменти в бюджетното предложение на Байдън включват обещание за намаляване на федералния дефицит с 3 трилиона долара през следващото десетилетие.

Сред мерките за постигане на тази цел ще бъде минимален 25-процентен данък върху най-богатите 0,01% от американците. Корпоративният данък пък ще се повиши от по-малко от 10 на 28%, с което ще се отмени огромното намаление на данъка, въведено при президента Доналд Тръмп през 2017 г., съобщиха от Белия дом.

Байдън предлага също така да се повишат данъците на хората, които печелят повече от 400 000 долара годишно, за да се гарантира, че Medicare - финансираната от правителството здравноосигурителна система за хора над 65 години, ще остане платежоспособна.

"Моят бюджет ще поиска от богатите да платят справедливия си дял, така че милионите работници, които са помогнали за изграждането на това богатство, да могат да се пенсионират с Medicare, за която са плащали", написа Байдън в Туитър.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай