Байдън се срещна с Шолц, за какво му благодари

В Германия днес започва срещата на Г-7

Байдън се срещна с Шолц, за какво му благодари | StandartNews.com

В Германия днес започва срещата на Г-7, като основна тема ще е войната в Украйна и цената на петрола.

В обедните часове край замъка Елмау в Бавария, където се провежда срещата на Г-7, кацна самолетът на американския президент Джо Байдън.

Групата на най-развитите индустриални държави ще обсъжда в рамките на деня първо международното положение, глобалното сътрудничество, инфраструктурата и инвестициите, както и ефективността на санкциите срещу Русия.

Очаква се участниците в срещата са вземат решение за ограничаване на цената на петрола от Русия и да поставят горна граница за покупката на руски петрол. Планирано е и ембарго на руското злато.

Ще се разговаря и за това дали заради войната е необходимо да се правят нови инвестиции в енергия от фосилни горива - като разработването на газови находища, и как това би могло да бъде съобразено с климатичните изисквания.

"Проблемите с енергията не могат да са извинение за нарушаване на поставените ни климатични цели", съобщиха предварително от германското правителство, предаде БНР. Подкрепиха го Франция и Италия.

Войната в Украйна е тема и на двустранна среща между Джо Байдън и германския канцлер Олаф Шолц.

Байдън е благодарил на Шолц за лидерската му роля при реакцията на украинската криза. Байдън отбеляза, че "руският президент Путин е разчитал нахлуването в Украйна да доведе до разцепление в средите на НАТО и Г-7, но това не е станало и няма да стане".

Байдън и Шолц провеждат разговори в замъка Елмау преди началото на срещата на върха на страните от Г-7.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай