Байдън с важен коментар преди срещата на Г-20

Държавните ръководители на страните от Г-20 се събират следващия месец в Бали

Байдън с важен коментар преди срещата на Г-20 | StandartNews.com

Американският президент Джо Байдън "няма планове" да се срещне със саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман на предстоящата в Индонезия среща на върха на Г-20, съобщава БНР. Това заяви съветникът по национална сигурност към Белия дом Джейк Съливан.

Отношенията между Рияд и Вашингтон се обтегнаха отново заради подкрепата на кралството за намаляване на производството на петрол. Миналата седмица страните от ОПЕК+ - ръководеният от Саудитска Арабия картел ОПЕК и още 10 производителки, начело с Русия, се договориха да съкратят производството на нефт до 2 милиона барела дневно от ноември.

Това ще доведе до ръст на цените на петрола на фона на енергийната криза, предизвикана от войната в Украйна, както и инфлацията в Съединените щати. Ръстът на цената на черното злато ще се реализира непосредствено преди изборите за Конгрес в Съединените щати на 8 ноември. Решението на ОПЕК+ беше разчетено като дипломатически шамар в лицето на Джо Байдън, който през юли посети Саудитска Арабия, въпреки критиките към саудитските власти заради убийството на журналиста Джамал Хашоги през 2018 година. 

"В отговор на действията на Саудитска Арабия президентската администрация ще действа методично, стратегически, ще се консултира с членовете на партиите и ще изчака Конгресът да започне работа отново", заяви Джейк Съливан.

Държавните ръководители на страните от Г-20 се събират следващия месец в Бали, Индонезия, на която може да присъстват освен Джо Байдън, също и руският президент Владимир Путин и китайският лидер Си Цзинпин. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай