Четвъртък,

Байдън: Разговорите бяха доста конструктивни

От: Агенция Стандарт -
Байдън: Разговорите бяха доста конструктивни
A
A
A

След историческа първа среща между Владимир Путин и Джо Байдън в Женева, първи пред медиите говори руският лидер.

След него пресконференция даде и американският президент.

Джо Байдън започна с думите, че нищо не може да замени двустранните разговори на четири очи между двамата президенти. Думи, които той изрече в началото на тази среща. Заяви, че разговорите са били доста конструктивни и че е обяснил на президента Путин позицията на САЩ по отношение спазване на човешките права. Тази позиция на САЩ е, че не е насочено срещу Русия, а това е част от ДНК-то на американския народ.

Джо Байдън е посочил, че нито един американски президент не може да запази доверието на своя народ, ако не защитава демократичните ценности.

Съединените щати няма да толерират опити за нарушаване на американския демократичен суверенитет, посочи американския лидер.

"Бях ясен, че няма да толерираме опити да се нарушава нашия демократичен суверенитет или да се дестабилизират нашите демократични избори и ние ще отговорим. Изводът е, казах на президента Путин, че трябва да имаме основни правила по пътя, които всички да можем да спазваме", заяви Байдън.

Разговорите трябва да продължат, тъй като САЩ и Русия имат уникална отговорност за стабилността в глобален мащаб и че предстоят разговори по отношение на стратегическата стабилност.

Тези отношения трябва да са стабилни и предсказуеми, ката че да позволят сътрудничество във взаимен интерес, посочи Джо Байдън. По думите му, там, където са налице различия, руският лидер трябва да разбира защо американският президент казва това, което казва.

Двамата с Владимир Путин са обсъдили подробно следващите стъпки по мерките за контрол на въоръженията. Много време на срещата е било отделено и на въпросите, свързани с киберсигурността.

По думите на Байдън, критични обекти и инфраструктура не може да бъде предмет на хакерски атаки и Съединените щати ще отговарят подобаващо на действия, които застрашават техните жизнени интереси или засягат техните съюзници.

САЩ ще продължат да повдигат въпроса по отношение съдбата и действията срещу руския опозиционер Алексей Навални. Според американския президент последиците за Русия ще бъдат опустошителни в случай на смърт на опозиционера Навални, предаде БНТ.

„Аз нямам проблем да имаме бизнес с Русия, стига международните норми да се спазват. Но ако Русия не спазва международните норми, ще последват действия не само от нас, но и от други държави“, допълни той.

Обърнал е внимание на конфликта в Сирия. Дискутирали за разоръжаването на Иран.

„Въпросът е да вървим в сътрудничество, а не в съперничество и конфликт. Изслушах пресконференцията на президента Путин и той каза, че трябва да се погрижим за Арктическата зона. Ние можем да си сътрудничим там, както и в ограничаването на терористичните атаки в Пакистан“, коментира Байдън.

Относно суверенитета и териториалната цялост на Украйна, Байдън посочи, че трябва с дипломатически средства да се изпълни Минското споразумение. Темата Беларус също е присъствала в дискусията.

Байдън определи тона на срещата като позитивен – нямало е напрежение, въпреки че са били на различно мнение по редица въпроси.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички