Байдън представи план COVID-19

Известна е вече стратегията на САЩ

Байдън представи план COVID-19 | StandartNews.com

В първия си пълен работен ден на новия пост американският президент Джо Байдън постави началото на национална стратегия за ограничаване на епидемията от коронавируса, представяйки координиран федерален отговор на кризата, на какъвто предшественикът му Доналд Тръмп се противопоставяше, предаде ДПА.

Стратегията на Байдън цели да възстанови доверието в правителството, да ускори ваксинационната програма, да засили тестването и носенето на маски.

Също така, да доведе до безопасно отваряне на училищата и отделните икономически отрасли и да постигне расова справедливост, допълва БТА.

"Ние можем да победим и ще победим COVID-19. Америка заслужава отговор на ковид пандемията, който да е основан на наука, данни и обществено здраве - а не на политика", заяви в комюнике Белият дом.

По-късно днес се очаква новият президент демократ да коментира плана на правителството си за справяне с епидемията от коронавируса и да подпише укази.

Указите предвиждат например нови мерки като задължително носене на маски във федералните учреждения и връщането на САЩ в СЗО.

Тръмп дълго време омаловажаваше и управляваше зле пандемията, избягваше носенето на маска на обществени места и отричаше федералния подход за справяне с кризата, за сметка на предоставянето на по-голяма свобода на правителствата на отделните щати при вземането на решения в тази насока, отбелязва ДПА.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай