Байдън с изненадващо решение. Тръмп му отговори светкавично

Свързано е с ключов въпрос за мигрантите

Байдън с изненадващо решение. Тръмп му отговори светкавично | StandartNews.com

Министърът на вътрешната сигурност на САЩ Алехандро Майоркас заяви в съобщение във Федералния регистър на САЩ, че има "остра и непосредствена нужда от изграждане на физически бариери и пътища в близост до границата на САЩ, за да се предотврати незаконното влизане мигранти, съобщи CNN.

Според Майоркас новият участък от стената ще бъде изграден в сектора на долината Рио Гранде на американско-мексиканската граница, където през тази финансова година е имало повече от 245 000 незаконни влизания.Администрацията на Байдън ще отмени 26 закона за изграждане на допълнителни гранични бариери в долината Рио Гранде, според известието, публикувано във Федералния регистър.

Изграждането на стената ще бъде платено с вече усвоени средства, предназначени специално за физически гранични бариери, като администрацията е имала краен срок за усвояването им. 

Но този ход идва в момент, когато нов прилив на мигранти натоварва федералните и местните ресурси и оказва силен политически натиск върху администрацията на Байдън да се справи с разрастващата се криза.

"Изграждането на масивна стена, която обхваща цялата южна граница, не е сериозно политическо решение", коментира Байдън тогава.

През 2017 година, тогавашният президент на САЩ Доналд Тръмп подписа указ за изграждането на стена по границата с Мексико.

"Ще се извини ли Джо Байдън на мен и на Америка за това, че отне толкова време, за да се раздвижим и позволихме страната ни да бъде наводнена с 15 милиона нелегални имигранти“, написа Тръмп в публикация в своята платформа Truth Social.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай