Байдън извънредно: Руската инвазия в Украйна започна

Американският президент с първо публично изказване след решението на Путин

Байдън извънредно: Руската инвазия в Украйна започна | StandartNews.com

Ако Русия продължи, ние ще наложим още санкции. Това заяви американският президент Джо Байдън, който направи изявление във връзка със ситуацията в Украйна. Това е първото му публично изказване, след като президентът на Русия Владимир Путин призна Донецката и Луганската народни републики за независими държави.

„Това е началото на руска инвазия в Украйна”, каза той и добави, че ще започне да налага санкции. Те ще бъдат по-тежки от тези, които бяха наложени след анексирането на Крим през 2014 г.

Санкциите, които САЩ ще наложат обхващат няколко руски финансови институции, суверенния дълг и членове на руския елит и техни семейства.

„Всички те са замесени в задкулистните игри на Кремъл и трябва да споделят наказанието”, каза Байдън. И допълни: „Предприемам тези тежки действия, за да съм сигурен, че тежестта на санкциите ще бъде насочена към руската икономика, а не към нашата”.

По думите на Байдън администрацията му следи отблизо доставките на енергийни ресурси и всяко тяхно потенциално нарушаване и координира действията си с производителите на петрол в страната, за да се избегне скок на цените. „Искам да сведа до минимум ударът върху американците от евентуално рязко поскъпване на бензина”. Това е особено важно за мен”.

„Северен поток” 2 няма да се реализира. Ще продължим да подкрепяме Украйна. Нови сили на НАТО ще бъдат разположени в балтийските страни”, каза още Байдън.

Байдън посочи, че действията на Русия са грубо нарушение на международното право и изискват твърд глобален отговор.

„Няма оправдание за действията на Русия и само тя е отговорна. Работим в синхрон с нашите партньори в Европа срещу заплахата от Русия за глобалната  сигурност", каза президентът.

„Владимир Путин директно нападна Украйна, няма съмнение, че Русия е агресор. Все пак оставяме вратата отворена за дипломацията, но ще предприемаме действия по действията, не по думите на Путин”, каза Байдън.

След оповестеното от Путин решение стана ясно, че Байдън е подписал заповед, с която забранява "нови инвестиции, търговия и финансиране, извършвани от физически лица от САЩ в" двата отцепили се региона в Източна Украйна, припомня Нова телевизия.

Заповедта дава „също на американските власти възможност да налагат санкции на всяко физически лице, което е решило да извършва дейност в тези региони на Украйна", посочи по-рано в изявление говорителката на Белия дом Джен Саки. Тя каза, че ще бъдат взети още мерки и добави, че те ще са отделно от санкциите, които САЩ и техните съюзници приготвят срещу Русия, ако нападне Украйна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай