Байдън идва в Европа, ще посети Полша

Американският президент ще участва в извънредната среща на НАТО на 24 март в Брюксел

Байдън идва в Европа, ще посети Полша | StandartNews.com

Тази седмица се очаква визита на американския президент Джо Байдън в Европа. Той ще разговаря с представители на Европейския съюз, Г-7 и НАТО

Байдън ще участва в извънредната среща на НАТО на 24 март в Брюксел, за да потвърди отново “железния ангажимент” на САЩ към съюзниците от Алианса на фона на руското нашествие в Украйна, предаде Франс прес, цитирайки  говорителката на Белия дом Джен Саки.

Байдън ще участва и в среща на държавните и правителствени ръководители на ЕС, на която ще бъдат обсъдени войната в Украйна, доставката на хуманитарна помощ на засегнатите от насилието и отговорът на други предизвикателства, уточни говорителката, цитирана от БТА.

Според генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който свика извънредната среща, целта е и да се потвърди “твърдата подкрепа за Украйна” и да се обсъди “подсилването на възпирането и отбраната на НАТО" в новите реалности за сигурността. “В този ключов период Северна Америка и Европа трябва да продължат да дават съвместен отпор в рамките на НАТО”, се казва в негово изявление.

Американският президент ще разговаря с лидерите на Германия, Франция, Великобритания и Италия.

Към програмата си Байдън е добавил и посещение в полската столица Варшава, където ще се срещне с президента Анджей Дуда.

Към момента Полша е приела над 2 милиона бежанци от войната в съседната й държава. Варшава е един от най-силните гласове, които призовават НАТО да се намеси повече за прекратяване на кръвопролитието.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай