Байдън готви нов удар по Путин. Докъде ще стигне САЩ

САЩ очаква страни като Китай и Индия да останат част от глобалната финансова система

Байдън готви нов удар по Путин. Докъде ще стигне САЩ | StandartNews.com

САЩ и съюзниците планират нови санкции срещу още повече сектори на руската икономика, които са от решаващо значение за поддържането на нейната военна инвазия в Украйна, включително веригите на доставки, обяви заместник-министърът на финансите на САЩ Уоли Адейемо (на снимката), цитиран от Ройтерс.

Говорейки в Лондон по време на европейско пътуване, за да се консултира със съюзниците относно засилването на санкциите срещу Русия, Адейемо каза, че разширяването на тези усилия е насочено към подкопаване на "способността на Кремъл да управлява своята военна машина".

"В допълнение към санкционирането на компании в сектори, които позволяват злонамерената дейност на Кремъл, ние също така планираме да предприемем действия за нарушаване на техните критични вериги на доставки“, каза Адейемо на събитие в мозъчния тръст "Чатам хаус".

"Нашата цел е да използваме интегриран подход, който включва контрол върху износа и който ще ефект с течение на времето, но и санкции, които ще нанесат незабавен удар", каза той, добавяйки, че тези санкции също така ще се насочат към алтернативни военни доставчици, използвани от Русия.

От началото на руската инвазия в Украйна на 24 февруари западните съюзници замразиха активите на руската централна банка в чуждестранна валута, забраниха на ключови руски банки и на богатия елит да извършват транзакции в твърда валута и наложиха ограничения върху износа на полупроводници и на други технологии.

Санкциите лишиха Кремъл от ресурси и помогнаха за осакатяване на руската икономика. Адейемо подчерта, че санкции ще останат в сила, докато инвазията продължава.

Той приписа успеха на санкциите на силните многостранни усилия и силата на международна икономическа и финансова система, изградена от демократичните страни в края на Втората световна война, която система създаде институции, включително Международния валутен фонд, Световната банка и предшественика на Световната търговска организация.

Тези институции създадоха международни правила, норми и ценности, които поставиха началото на десетилетия на просперитет, но бяха отхвърлени от Русия при нейната инвазия, каза още той.

Същевременно Адейемо очаква страни като Китай и Индия да останат част от глобалната финансова система, вместо те да разглеждат кризата в Украйна като момент за отделяне от Запада.

"Системата се адаптира и формира към членове, които са дошли, за да създадат огромно намаляване на бедността и не само в западните страни“, каза той. "Ето защо мисля, че в крайна сметка те ще останат част от системата, защото ползите от системата далеч надвишават рисковете".

Той обаче посочи, че системата не е отворена за онези, които не са спазили основните принципи на териториалната цялост и самоопределение, включително руските олигарси, обект на санкции, и онези, които могат да се опитат да им помогнат да прикрият активите си.

Адейемо каза, че международната система, която доведе до санкциите, се нуждае от укрепване, включително чрез справяне с продоволствената несигурност в резултат на конфликта, който наруши доставките на зърно от Украйна.

Той добави, че използването на икономически санкции трябва да бъде прецизирано, за да се запази тяхната ефикасност, включително избягване на едностранни действия и гарантиране, че те са обвързани с ясни цели на политиката и могат лесно да бъдат отменени, когато целите бъдат постигнати.

Той каза също така, че международната общност трябва да финализира глобалното споразумение за минимален корпоративен данък и да продължи да предоставя ресурсите, необходими за прекратяване на пандемията от Covid-19, с по-широк достъп до ваксини.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай