Байдън върна Обама в играта

Победител в дебата е водещата Марта Радатц, смятат анализатори

Байдън върна Обама в играта | StandartNews.com

Вашингтон. Единственият телевизионен дебат в президентската предизборна кампания в САЩ между Джон Байдън и кандидатът за негов приемник – републиканецът Пол Райън, премина с динамиката на боксов мач. Надмощие обаче имаше вицепрезидентът на Обама. Представянето му бе определено като реванш след дебата между двамата първи, когато Ромни изпревари сегашния държавен глава.

Модераторът на диспута – външнополитическият наблюдател на телевизия Ей Би Си Марта Радатц, показа висок професионализъм и железни нерви.

Още в първата минута се оправдаха очакванията, че вицето на Бакар Обама ще поведе дебата в посока възстановяване изгубените позиции на президента по време на първата му телевизионна среща с Мит Ромни. Джо Байдън премина в директно нападение още с първото си изложение по въпроса за кризата в Бенгази преди месец, при която загина американският посланик Кристофър Стивънс. Богатият житейски и политически опит на 70-годишния Джо Байдън му донесоха ценно надмощие над 41-годишния му опонент в първите минути на дебата.

Темата за икономиката се очакваше да е най-интересна, като се има предвид, че Пол Райън се смята за авторът на икономическата платформа на кампанията на Мит Ромни. По повод скандалния видеозапис от среща на Мит Ромни с донори на кампанията му Байдън заяви, че какъвто и икономически план да предложат кандидатите на републиканците, той няма да се отнася за 47-те процента от американците, които разчитат на правителството да ги издържа.

Реформата на системата на здравеопазване и социалното осигуряване в САЩ се превърнаха в истинската арена на сблъсък на факти и предизборни лозунги. На този етап от дебата кандидатът на републиканците за вице възвърна за кратко самочувствие.

Темата за данъчната политика обаче се превърна в истински „Рубикон” за Пол Райън. Той срещаше трудности да убеди опонента си, водещата и дори себе си, че предложенията му са добре обмислени. Следващите два въпроса бяха насочени към визията на двамата кандидати за американското военно участие в Афганистан и ролята, която Вашингтон играе в разрешаването на кризата в Сирия.

Заключителната тема беше върху друг изключително чувствителен въпрос за американските избиратели – позицията на Джо Байдън и Пол Райън за абортите. Там републиканецът се обяви за вярващ католик и подчерта, че ще се бори за забраната им, освен в изключителни случаи като изнасилване, инцест или при заплаха за живота на майката. Вицепрезидентът Джо Байдън отново подкрепи легализрането на абортите.

В края на дебата уважавания политически анализатор Джеф Грийнфелд коментира в социалната мрежа „Туитър”, че истинският победител от сблъсъка е Марта Радатц и не е ясно има ли някой на второ място.

Личното поведение, както и не на последно място, лавината от цифри и факти по повечето икономически и социални въпроси, които обсъждаха двамата кандидати за вицепрезидент, определено ще допринесат за допълнителното объркване на електората преди изборите на 6 ноември.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай