Байдън зарадва Близкия изток, каза кога ще спрат военните действия в Газа

За момента няма израелска реакция на коментарите на Байдън

Байдън зарадва Близкия изток, каза кога ще спрат военните действия в Газа | StandartNews.com

Източник: Инстаграм

Американският президент Джо Байдън съобщи, че Израел е готов да спре войната си срещу "Хамас" в Газа по време на предстоящия месец за пости на мюсюлманите - рамазан, ако бъде постигната сделка за освобождаване на някои от заложниците, държани от екстремистите, предаде Асошиейтед прес.

Преговарящите от САЩ, Египет и Катар работят по рамково споразумение, според което "Хамас" ще освободи някои от десетките заложници, които държи, в замяна на освобождаване на палестински затворници и шестседмично спиране на бойните действия. По време на паузата ще продължат преговорите за освобождаването на останалите заложници.

За момента няма израелска реакция на коментарите на Байдън, станали публични днес.

Началото на рамазана, около 10 март, се смята за неофициален краен срок за сключване на споразумение за прекратяване на огъня. В течение на месец стотици милиони мюсюлмани по света спазват целодневен стриктен пост.

Байдън заяви вчера, че се надява споразумението за прекратяване на огъня да влезе в сила до следващата седмица.

В същото време Байдън не призова за прекратяване на войната, която беше предизвикана от смъртоносната атака на "Хамас" срещу южен Израел на 7 октомври, отбелязва АП.

Агенцията посочва, че американският президент е оставил "отворена вратата" за евентуална израелска сухопътна офанзива в град Рафах в южната част на Газа, на границата с Египет, където повече от половината от 2,3-милионното население на Газа е избягало съгласно израелските заповеди за евакуация.

Байдън заяви вчера, че според него Израел е намалил бомбардировките си срещу Рафах. "Те трябва и поеха ангажимент пред мен да се погрижат да има възможност да евакуират значителни части от Рафах, преди да отидат и да унищожат останалата част от "Хамас" ... но това е процес", каза той, цитиран от АП.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай