Башар Асад заплаши Турция

Башар Асад заплаши Турция  | StandartNews.com

Дамаск. Сирийският президент Башар Асад заяви, че Турция ще „плати скъпо" за подкрепата си за бунтовниците, които се бият за свалянето му.

От думите му в интервю за турската телевизия Halk TV става ясно, че Асад има предвид, че терористите, каквито има сред бунтовниците, ще започнат да извършват атаки и в Турция.

В интервюто става дума за присъствието на свързани с „Ал Кайда" екстремисти на границата между двете нации. Сред многобройните организации в сирийската въоръжена опозиция има няколко радикални ислямистки групировки, уточнява Агенция Франс прес.

„Не е възможно да се използва тероризмът като карта и да се сложи в джоба. Защото той е като скорпион, който няма да се поколебае да те ужили", каза Асад.

Според него всичко, което се говори за Сирия са „куп лъжи", а турският премиер Реджеп Тайип Ердоган подкрепя терористите.

„В близкото бъдеще тези терористи ще окажат влияние върху Турция. И Турция ще си плати много скъпо за своето съучастие", казва още сирийският президент.

Отношенията между двамата бивши съюзници Дамаск и Анкара се влошиха след началото на народния бунт в Сирия през март 2011 г., който след това прерасна в пълномащабен конфликт, отнел живота на повече от 115 000 души и принудил милиони да напуснат домовете си, припомня АФП.

Консервативното правителство на турския премиер Реджеп Тайип Ердоган се превърна в един от най-ревностните поддръжници на сирийската опозиция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай