Банкси плаши света със зловеща творба

На картината е изобразен траурен портрет с тъмен силует

Банкси плаши света със зловеща творба | StandartNews.com

Авторът на графити Банкси показа новата си творба, която е посветена на протестите в САЩ заради убийството от полицията на задържания афроамериканец Джордж Флойд. Картината беше публикувана в Инстаграм акаунта на анонимния художник.

На картината е изобразен траурен портрет с тъмен силует. Американският флаг, надвиснал над изображението, постепенно започва да гори, запален от пламъка на свещ.

Художникът написа, че първоначално не е искал да говори по тази тема, но след това осъзнал, че това е преди всичко проблем за белите хора. Според Банкси, системата кара хората с различни цветове на кожата да страдат и те нямат начин да променят ситуацията. Той предупреди, че белите трябва да се справят с това, "в противен случай някой ще бъде принуден да се качи горе и да почука на вратата".

Протестите в САЩ започнаха след убийството на Джордж Флойд, задържан в Минеаполис. Полицай притиска мъжа с коляно в гърлото, въпреки че Флойд каза, че не може да диша. Заради смъртта на Флойд в града започнаха вълнения, след които хората излязоха на улиците в други щати. На много места протестите доведоха до сблъсъци с органите на реда, погроми, мародерства и палежи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай