Българин "си играел" с борсата в САЩ

Българин "си играел" с борсата в САЩ  | StandartNews.com

37-годишен българин е обвинен в манипулация на търг за купуването на три компании на борсата в САЩ, сред които Avon Products Inc, информира The Wall Street Journal. Другите две засегнати компании са Tower Group International Ltd. и Rocky Mountain Chocolate Factory Inc.

Според изданието става дума за 37-годишния Недко Недев, живеещ в столицата. Разследващата комисия съобщава, че това не е първото такова провинение на Недев.

Недев и съучастниците му, чиито имена не се разкриват, са направили фалшивата оферта за закупуването на Avon на 14 май, като предложили да купят акциите за 18,75 долара. В резултат цената им този ден скочила с 20 процента, разкрива още бТВ.

Офертата била направена чрез компания, наречена PTG Capital Partners, в чиято легитимност се усъмнили американските власти. Данните сочат, че манипулацията е координирана от България, използван е интернет доставчик от Лондон, както и нотариус от Калифорния.

Същата схема била използвана и за другите две компании. Целта била да манипулират цените на компаниите с надеждата после да продадат позициите си, открити преди предполагаемата измама на борсата, на изкуствено раздутите цени.

Според американския регулатор - Комисията за ценните книжа и търговията, Недев спечелил по този начин десетки хиляди долара, твърди пък Reuters.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай