Българи бягат от Израел

Напрежението между Йерусалим и Хамас ескалира

Българи бягат от Израел | StandartNews.com

Йерусалим. Напрежението между Израел и групировката Хамас ескалира след взаимен обстрел с ракети. Българското външно министерство призова хората да се въздържат от пътувания в региона.

Група от 17 наши работници е пожелала да се прибере заради надвисналата опасност от военен конфликт. Те са наети като строители по програма за временна заетост в град Нетивот, който е в непосредствена близост до Ивицата Газа.

Въпреки ракетния обстрел, работодателят им ги е накарал да не напускат работните си места и не им е осигурил убежища. Затова те се обадили в българското посолство в Тел Авив, а посланикът Юрий Щерк ги посетил тази сутрин.

Според него има проблем със сигурността на българите. Двама от тях категорично са заявили, че незабавно искат да се върнат в България. Дипломатът ни ги е взел със себе си в израелската столица и при първа възможност те ще се върнат у нас, уточниха от МВнР.

Междувременно властите в Нетивот са се ангажирали да направят инспекция на строителния обект. Молбата на българския посланик е била останалите работници да бъдат преместени на друго, по-отдалечено от града място.

През миналата нощ Израел нанесе 130 въздушни удара срещу Ивицата Газа, а в това време палестинците са изстреляли 11 ракети.

Три експлозии в Йерусалим задействаха сирените следобяд. По-рано палестинска ракета се взриви в морето край Тел Авив.

Според служители на израелската армия една от ракетите ударила ненаселен район на Йерусалим. Щети и пострадали няма.

Заради обстрела министърът на отбраната на Израел нареди мобилизирането на нови сили от запаса, съобщи говорителят на израелското министерство на отбраната Йош Хантман.

Увеличаването на напрежението между Израел и Палестина накара редица авиокомпании да спрат полетите си до Тел Авив.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай