Баку: Армения да даде карта на минираните райони

Специално изявление на Сабина Алиева, омбудсман на Азербайджан

Баку: Армения да даде карта на минираните райони | StandartNews.com

Армения трябва безусловно да предостави на Азербайджан карти на минираните райони, за да осигури опазването на живота и здравето на хората. Това обяви в специално изявление Сабина Алиева, Комисар по правата на човека (омбудсман) на Република Азербайджан. Тя изрази дълбока загриженост заради необозначените минни полета в териториите на Азербайджан, които застрашават живота, здравето и безопасността на хората.

Ето пълния текст на изявлението на Сабина Алиева:

ИЗЯВЛЕНИЕ

на комисаря по правата на човека (омбудсман) на Република Азербайджан относно необозначени минни полета в освободените територии на Азербайджан

САБИНА АЛИЕВА

Комисар по правата на човека (омбудсман) на Република Азербайджан

Като комисар по правата на човека (омбудсман) на Република Азербайджан, аз съм дълбоко загрижена заради необозначените минни полета в териториите на Азербайджан, които застрашават живота, здравето и безопасността на хората.

След тристранната декларация, подписана от Армения, Азербайджан и Русия на 10 ноември 2020 г., беше сложен край на арменско-азербайджанската война, която продължи 44 дни. След 30 години окупираните територии на Азербайджан бяха освободени в изпълнение на международното право.

Въпреки това наред с напълно унищожени градове и села, арменските въоръжени сили оставиха след себе си в освободените територии необозначени минни полета. По време на окупацията на тези земи са поставени над 100 000 мини и Армения все още отказва да сподели картите с разположението на тези мини.

След края на войната вече има около десетина случаи, при които не само военнослужещи, но и цивилни са убити или ранени от такива мини. От края на войната до момента са убити 10 цивилни, а други 11 цивилни са тежко ранени от такива мини.

Противопехотните мини могат да се активират в продължение на десетилетия и да представляват сериозен риск. Те пречат на завръщането на вътрешно разселените лица и значително забавят процесите на пълноценно възстановяване и развитие в следвоенния период, които биха допринесли за дълготрайна стабилизация не само в тези освободените територии, но и в целия регион.

Армения нарушава принципа на международното хуманитарно право за забрана на безразборни нападения не само с противотанкови мини срещу военни цели, но също така и противопехотни мини във всички окупирани зони и отказва да предостави карта на противопехотните мини в Азербайджан, която да позволи на страната отстрани сериозните последствия от тези мини.

Първи допълнителен протокол към Женевските конвенции (1949 г.) забранява използването на оръжия, които по своето естество са за поголовно нападение.

Армения трябва безусловно да предостави на Азербайджан карти на минираните райони, за да осигури опазването на живота и здравето на хората.

Настоятелно призовавам всички компетентни международни организации да предприемат незабавни стъпки в рамките на своите мандати за защита на живота и здравето на невинни лица, за да спрат нарушаването на правата на човека.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай