Азербайджан изненада Армения. Обрат в Нагорни Карабах

Баку взе ключово решение

Азербайджан изненада Армения. Обрат в Нагорни Карабах | StandartNews.com

Азербайджан изненада Армения. Обрат в Нагорни Карабах

Контролно-пропускателен пункт създаде Азербайджан на коридора Лачин, единствената сухопътна връзка между Армения и спорния анклав Нагорни Карабах.

Двете бивши съветски кавказки нации водиха две войни за региона Нагорни Карабах с преобладаващо арменско население, за който обаче претендира и Азербайджан по силата на международния принцип за териториалната цялост.

Контролно-пропускателният пункт в неделя е първият, създаден от Азербайджан след края на последната война през 2020 г., спряна с посредничеството на Русия.

„Звената на азербайджанската гранична служба създадоха граничен контролно-пропускателен пункт на суверенната територия на Азербайджан, на входа на пътя Лачин-Ханкенди“, казаха от държавната гранична служба, добавяйки, че това е отговор на подобен ход от страна на Армения.

Баку и Ереван бяха във война през 2020 г. и през 90-те години за Нагорни Карабах. Съгласно примирието, което сложи край на конфликта от 2020 г., Азербайджан трябва да гарантира безопасно преминаване по коридора Лачин, който се патрулира от руски миротворци. Азербайджан обаче заяви, че е поставил контролно-пропускателния пункт в 12:00 ч. (местно време) в неделя, "за да предотврати незаконното транспортиране на работна сила, оръжия, мини".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай