Австрийският замък, където нацисти губят от сили на Германия и САЩ

Австрийският замък, където нацисти губят от сили на Германия и САЩ | StandartNews.com

Преди 70 години се е състояла една от най-необичайните битки през Втората световна война. В замъка Итер, в Австрийските Алпи.

В началото на май месец 1945 година американски и германски военни обединяват сили срещу нацистите от SS, за да освободят изтъкнати френски военни затворници. Счита се, че това е единственият път, в който Германия и САЩ се бият като съюзници.

Ханс Фухс разказва пред BBC как замъкът Итер е бил обърнат на затвор от нацистите през 1943 година.

"Можехме да видим всичко от прозореца на училището ни. Оградата опасана с двойна тел, и прожекторите, които така осветяваха, че обръщаха нощта на ден", спомня си Фухс.

Замъкът Итер, който датира от Средновековието, е използван за подразделение на концентрационния лагер Дахау. В него са били задържани ВИП затворници, изтъкнати политици и военни фигури, които нацистите искали да използват като разменни монети. Включително двама бивши премиери на Франция, Едуард Даладие, Пол Рейно, както и по-голямата сестра на Шарл де Гол.

През май 1945 година, в последните дни на Втората световна война в Европа, немските пазачи в замъка Итер напускат своите постове. Френските затворници обаче остават в капан, тъй като горите около замъка гъмжат от бойни отряди на SS и на тайната полиция на Гестапо.

Французите изпращат двама от затворниците с колела, за да намерят помощ.

Стивън Хардинг, автор на книгата "Последната битка" твърди, че единият от тях успява да се свърже с германския майор Джосеф Гангл. Виден офицер от Вермахта, който се обърнал срещу нацистите и работел с австрийската съпротива.

"Гангл съзнавал, че не може да ги опази (затворниците - бел.пр.), тъй като разполагал само с 20 войника, които му били верни", пише Хардинг.

Носейки голямо бяло знаме Гангл се срещнал с най-близкия американски отряд, воден от капитан Джак Лий.

Атаката на SS

Малка група американци, заедно с Гангл и част от хората му, успяват да стигнат до Итер, като паркират танк си в близост до входа на замъка. На съмване на 5 май SS атакуват. Те взривяват танка, но не успяват да щурмуват замъка.

"Има само една жертва. Джосеф Гангъл е убит от снайперист", казва Хардинг.

Ханс Фухс, който по това време е на 14 години, наблюдавал битката от семейната ферма. "Стреляха се с часове. Вдигаха се облаци от дим и прах", спомня си той. Вечерта, след като стрелбата е преустановена, Фухс се приближил до замъка.

"Танкът все още гореше. Видях близо 100 мъже от SS, които бяха задържани. Те оставиха всичкото си оръжие и бяха откарани с камиони", споделя още Фухс.

Гангл е погребан в близкия град Вьоргъл, като сега една от улиците носи името на германския офицер.

Хардинг твърди, че битката е била изключително важна, а при друг изход, не се знае каква е щяла да бъде съдбата на Франция след войната.

"Ако SS бяха успели да влязат в замъка и да убият всичките френски ВИП-ове, историята на Франция можеше да е съвсем различна. Тези хора изковаха политиките, които вкараха Франция в 21 век. Ако бяха загинали, кой знае какво щеше да стане", пише Хардинг.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай