Австрийски тийнейджърки станали джихадистки

Австрийски тийнейджърки станали джихадистки | StandartNews.com

Позират с автомат "Калашников" в Сирия, твърдят, че целта им е смъртта

Интерпол издирва две австрийски тийнейджърки, за които се предполага, че били примамени да се бият за ислямистките бунтовници в Сирия. В. "Дейли мейл" съобщава, че 16-годишната Самра Кесинович и 15-годишната Сабина Селимович изчезнали от дома си във Виена на 10 април.

Скоро след това родителите им видели в социалните мрежи твърдения, че двете заминали да водят "свещена война". Родителите обаче не вярват, че съобщенията били написани от момичетата. Властите предполагат, че девойките били примамени да напуснат страната.

Самра и Сабина произлизат от босненски семейства, избягали от страната след етническите войни през 90-те. И двете са родени в Австрия. На техни нови снимки във Фейсбук момичетата позират с автомати "Калашников", а на някои са обиколени от въоръжени мъже. Наскоро обаче се разбрало, че някои от тези фотоси циркулират в интернет от години и може би не точно тези момичета са на тях. В последния си пост двете обявяват, че имат планове да се омъжат, за да станат "свещени бойци".

В съобщението те също така казват "Нашата цел е смъртта". Родителите им обаче се съмняват, че постовете са техни. Според властите, ако се съди по снимките, момичета се намират в тренировъчен лагер и не само са омъжени, но и живеят в домовете на съпрузите си. Семействата на тийнейджърките признават, че наскоро двете започнали да посещават джамия, управлявана от радикалния имам Ебу Теджма. Твърди се, че бащите на момичетата вече са в чужбина да ги търсят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай