Австрийски министър отсече: Тревога за всички ни

Какво се случи

Австрийски министър отсече: Тревога за всички ни | StandartNews.com

Източник: БГНЕС

Австрийският външен министър призова лидерите на ЕС да не дават предимство на Украйна пред страните от Западните Балкани по отношение на евроинтеграцията, съобщи БГНЕС.

Преди срещата на високо равнище следващия месец, на която ще се реши дали официално да се одобрят преговорите за членство с Украйна и Молдова и да се разгледа потенциалното разширяване на ЕС до 35 членки, Александър Шаленберг заяви, че Балканите не трябва да се пренебрегват.

"Нашият геостратегически сеизмограф рита и в двете посоки", каза той и добави, че би било "геостратегическа катастрофа", ако комисията гледа на Западните Балкани "с лупа и с розови очила към Украйна... Не може определени групи да са на бързата алея, а други - на служебната".

Този месец Европейската комисия препоръча да започнат преговори с Украйна и Молдова, но преговорите с Босна да изчакат, докато "бъде постигната необходимата степен на съответствие с критериите за членство".

Шаленберг заяви, че дискусиите с Босна "вече вървят в правилната посока".

„Но нека не създаваме проблем в региона, който чака от 20 години, и да им дадем още един обръч за прескачане. Както каза албанският министър-председател Еди Рама, ако го цитирам правилно: "Трябва ли да започнем война на Балканите, за да привлечем вниманието ви?", добави висшият дипломат.

ЕК даде "зелена светлина" за започване на преговори с Украйна

„Ще има много разгорещени дебати и ние искаме сигналите да са еднакви и в двете посоки по геостратегически причини... Трябва да изпратим сигнал на трети страни: тези държави са наши, те са част от нашето семейство. За първи път имаме проучвания в Сърбия, в които относителното мнозинство вече не подкрепя Европейския съюз. Това трябва да бие тревога за всички ни. Ние ги губим“, добави Шаленберг.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай