Австралия се изтегля от Афганистан

Австралия се изтегля от Афганистан | StandartNews.com

Кабул. Австралийският премиер Тони Абът съобщи, че австралийските войници в Афганистан ще бъдат изтеглени и обяви „краят на най-дългата ни война".

Абът посети контингента на страна в провинцията Урузган, за да съобщи лично новината, че войниците ще се приберат вкъщи преди Коледа. Канбера има около 1000 души в следвоенната държава.

„Приключва най-дългата война на Австралия. Не с победа, не с поражение, а - надяваме се, с един Афганистан, който е станал по-добър. Това е един сладко - горчив момент за Австралия. Сладък, защото стотици войници ще си бъдат у дома за Коледа. Горчив, защото не всички австралийски семейства ще се видят отново със своите синове, бащи и приятели", каза Абът.

По думите му мисията в Афганистан е била от критично значение за австралийските семейства.

„Работихме за това, страната да не се превърне отново в рай за терористите и заедно със съюзниците ни, за да превърнем света в едно по-сигурно място", добави премиерът.

След войната през 2001 г. в Афганистан са служили над 20 000 австралийски войници. 40 от тях загинаха, а 260 бяха ранени.

„Не се бихме, за да завладяваме. Бихме се за свобода. Бихме се за това, хората да могат да живеят собствения си живот", каза още Тони Абът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай