Атлантическият съвет награди Шолц и Зеленски

Отличието се дава на личности с високи обществени заслуги

Атлантическият съвет награди Шолц и Зеленски | StandartNews.com

Отличието се дава на личности с високи обществени заслуги

Украинският президент Володимир Зеленски и германския канцлер Олаф Шолц и бяха наградени с наградата "Гражданин на света" ("Глоубъл ситизън"), връчвана от Атлантическия съвет. Те я получиха по време на проява на годишната сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк, предаде ДПА.

Отличието се присъжда на личности, "които са допринесли за положителна промяна в своите общества и които въплъщават ангажимент за международно сътрудничество". Те се връчват всяка година по време на сесията на  Общото събрание на ООН.

Шолц заяви на церемонията, че за него е чест да получи наградата заедно със Зеленски.

"Бруталната война на Русия срещу Украйна се води в Европа, но в същото време това е атака срещу основните принципи на нашия международен ред", каза той. 

Канцлерът отново обеща, че Германия подкрепа Зеленски и Украйна толкова дълго, колкото е необходимо.

Зеленски пък посвети наградата си на войниците, които се сражават срещу Русия, и на "милите дечица", убити от "руските терористи". Той я посвети и на "храбрите държави, които бяха с нас и ни подкрепяха", както и на всички хора, които са се борили за свободата по света подобно на Украйна.

Наградите бяха връчени по време на тържествена вечеря, за която можеха да бъдат закупени билети на стойност до 2500 долара.

Японският министър-председател Фумио Кишида и министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън също получиха наградата, пише БТА

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай