Атина дава 200 млн. евро на бедни и безработни

Атина дава 200 млн. евро на бедни и безработни | StandartNews.com

Парите са за ток и храна, Гърция готви пакет от 6 реформи

Гръцкото правителство ще подпомогне с 200 млн. евро гражданите в трудна икономическа ситуация. Законопроектът, който бе внесен в парламента преди два дни, е първият за новия кабинет. Политиката на "строги икономии" доведе до намаляване на БВП на Гърция, закриването на стотици хиляди магазини, малки и средни предприятия, а броят на безработните достигна 1,5 млн.

Първият законопроект на правителството ще възстанови връзката с електропреносната мрежа на тези домакинства, които не са плащали сметки за ток поради липса на пари. Приоритет ще се дава на хора, които са безработни от дълго време, както и семейства с малки деца. Около 300 000 гърци ще получават талони за храна. В законопроекта се предвиждат помощи от 220 евро на месец за около 30 000 семейства, които не могат да си плащат наема.

Правителството също така подготвя пакет от 6 реформи, които смята да представи на срещата на Еврогрупата на 9 март с цел да осигури ликвидност от ЕЦБ и поетапно деблокиране на транш от 7,2 млрд. евро от кредиторите на страната. В. "Катимерини" пише, че реформите се отнасят до борба с хуманитарната криза и бедността, до промени в държавната и данъчна администрация. Кабинетът на премиера Алексис Ципрас смята да внесе и законопроект за уреждане на проблемите с просрочените дългове към държавата и осигурителните фондове.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай