Атентаторът от Париж съдейства на полицията

Атентаторът от Париж съдейства на полицията | StandartNews.com

Основният заподозрян за атаките в Париж Салах Абдеслам съдейства на белгийската полиция. Това заяви адвокатът му вчера следобед, цитиран от Би Би Си. Правата на 26-годишния французин защитава един от най-прочутите адвокати по криминални дела в Белгия - Свен Мари, който бил потърсен веднага след ареста на Салах "от човек от антуража на Абдеслам", пишат местните медии.

В петък Абдеслам бе заловен в Брюксел, като при акцията на полицията бе прострелян в крака. Вчера сутринта той бе транспортиран от болница във федералната прокуратура на разпит. Той официално е обвинен за участие в терористичните атаки в Париж на 13 октомври 2015 г., когато загинаха 130 души, а 350 бяха ранени, но се твърди, че се съпротивлява срещу екстрадиция му във Франция. Следователите се надяват, че терористът ще разкрие повече информация за мрежата, която стои зад атаките, нейното финансиране и планове. Властите твърдят, че Салах е бил в Париж в нощта на атаките. Според разследването той е бил шеф на екипа от терористи, който се взриви край стадиона "Стад де Франс". По неизвестни засега причини обаче, може би от страх, не сложил край на живота си. След атентатите той изчезна.

Преследването на най-издирвания човек в Европа продължи 126 дни, в които бяха претърсени над 100 адреса, както във Франция, така и в Белгия.

Говорителят на белгийската федерална прокуратура Тиери Вертс пък заяви в интервю за тв канала RTL, че Салах е значим, но не основен заподозрян. "Налице е по-важна фигура от него. Разследването продължава", уточни Вертс.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай