Атентатите в Белгия организирани от Гърция

Атентатите в Белгия организирани от Гърция | StandartNews.com

Джихадист, установил се у съседите, дърпал конците на терористичната клетка

Предполагаемият мозък на предотвратените атентати в Белгия е бил джихадист, който пребивавал в Гърция или Турция, съобщиха белгийски медии. Става въпрос за 27-годишния белгиец от марокански произход Абделхамид Абаауд, наричан Абу Омар Суси, твърди вестник "Дерниер йор". Той имал контакти с близки на двамата терористи, убити при операция в четвъртък вечер в източния град Вервие. Двамата планираха да обезглавяват полицаи или да отвлекат автобус със заложници.

Абу Омар Суси се е бил за "Ислямска държава", а след връщането си от Сирия се установил в Гърция. Мъжът, израснал в известен квартал на Брюксел, се появява в няколко пропагандни видеоматериала на джихадистите в интернет. В едно от видеата той шофира джип, който тегли четири човешки трупа. Освен това Суси станал известен, след като накарал 13-годишния си брат да се бие за ислямистите в Сирия. "Цял живот гледам да тече кръвта на мюсюлманите. Моля се Аллах да пречупи гръбнака на онези, които му се противопоставят", казва джихадистът в свое видео. Според белгийската телевизия ВТМ службите започнали разследване между Коледа и Нова година заради подозрителни разговори на задържан в затвор близо до Лиеж. Подслушванията показали, че Суси си говори с брата на единия от двамата убити във Вервие. Позвъняванията идвали от Гърция, но според "Дерниер йор" джихадистът може да се е намирал и в Турция. Така службите разбрали, че на територията на Белгия се готвят атентати и идентифицирали техния организатор Суси, който се грижел и за финансирането на атаките. Тогава белгийските служби поискали гръцките им колеги да се намесят, но те не го направили. В момента разузнаванията на няколко страни работят за намирането на джихадиста в Гърция. По някои информации в разследването участват Мосад и ФБР.

Междувременно 300 белгийски военни започнаха да участват в охраната на рискови обекти в Белгия. В страната бяха задържани 13 души, а на петима бяха повдигнати обвинения за участие в терористична група. Двама членове на групата, опитали се да избягат в Италия, бяха арестувани във Франция. Белгийските медии пък цитират информация на Си Ен Ен, която се позовава на разузнавателни данни на европейски и близкоизточни служби, и според която в Европа има двайсетина спящи терористични клетки, готови да ударят в Белгия, Холандия и Германия.

Ислямисти готвят атаки в Берлин и Дрезден

Германските служби за сигурност са получили информация, че радикални ислямисти подготвят терористични атаки на територията на страната, като най-вероятните цели са Берлин и Дрезден. Това съобщи "Дойче веле". Няколко чужди служби са предали такава информация на немските си колеги едновременно. Службите са успели да прихванат комуникация между няколко известни джихадисти, които обсъждали евентуалното осъществяване на нападение по време на демонстрация на антиислямското движение ПЕГИДА. Британската полиция пък арестува 18-годишна жена на лондонското летище Станстед по подозрения, че е подготвяла терористичен акт и че е член на забранена организация, предаде Ройтерс. Жената е била задържана при пристигането си с полет, кацнал на летището в Лондон. Не се уточнява откъде е идвала тя, нито името й. Операцията по задържането й е резултат от разследване, в хода на което през октомври миналата година вече беше арестуван 21-годишен мъж. Във Великобритания беше повишена степента за тревога до трето ниво. Властите в Йемен от своя страна задържаха двама французи по подозрения за връзки с терористичната мрежа "Ал Кайда". Властите на Париж забраниха на 18 януари да се състои антиислямска демонстрация. Организаторите на протеста планираха да призоват по време на демонстрацията да бъдат изгонени всички последователи на исляма от страната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай