Асандж се противопоставя на екстрадиране в САЩ

САЩ искат Асандж да им бъде предаден и го обвиняват в заговор срещу националната сигурност

Асандж се противопоставя на екстрадиране в САЩ | StandartNews.com

Основателят на Уикилийкс Джулиан Асандж заяви в лондонски съд, че не иска да бъде екстрадиран в САЩ, където ще бъде съден за едно от най-големите изтичания на секретна информация в историята, предаде Ройтерс.

САЩ искат Асандж да им бъде предаден и го обвиняват в заговор за неправомерен достъп до информационна система, което се наказва с до пет години затвор.

Асандж, който е в британски затвор, участва в състоялото се днес предварително процедурно заседание на Уестминстърския магистратски съд чрез видеовръзка. Запитан дали е съгласен да бъде екстрадиран в САЩ, той отговори отрицателно.

Следващото заседание бе насрочено на 30 май, но то ще има процедурен характер. Разширено изслушване е планирано за 12 юни, но същинските заседания по иска за екстрадиране ще започнат след няколко месеца, съобщи съдът.

Съдът не може да започне да разглежда въпроса за екстрадирането на Асандж по същество, докато той не изтърпи наказанието си за нарушаване на условното си освобождаване под гаранция. Вчера Кралският съд на лондонския район Саутарк го осъди на 50 седмици затвор, заради това че през 2012 г., след като е бил освободен под гаранция, не се е явил в съда, а се е укрил в еквадорското посолство, предаде ТАСС. Асандж ще може да излезе на свобода предсрочно, след като изтърпи само половината от наказанието си.

През 2012 г. Асандж се укри в посолството на Еквадор, за да не бъде екстрадиран в Швеция, където бе обвинен в изнасилване. Асандж отрича да е извършил нещо нередно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай